Screenshot 10 2
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Regija / Vijesti
Kurbani 2021

Nijedna osoba u Hrvatskoj koja je vakcinisana nije preminula od posljedica infekcije koronavirusom, pokazuju podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Analiza je napravljena na temelju podataka o svim osobama vakcinisanim do 10. maja, njih ukupno 882.120, čiji je status provjeren tri sedmice kasnije, odnosno 1. juna. Od svih vakcinisanih osoba, nakon primljene prve doze zarazilo se njih 8.423, što je nešto manje od jedan posto ukupno vakcinisanih. Nakon potpunog cvakcinisanja, odnosno primljene obje doze, oboljelo je 1.146 osoba, donosi Jutarnji list.

Od osoba koje su vaksinisane dvjema dozama, njih 149 je hospitalizirano, odnosno 13 posto od onih koji su oboljeli unatoč vakcini, a među vakcinisanim jednom dozom u bolnici je završilo njih oko 9 posto.

Nije umrla nijedna osoba, što nedvosmisleno upućuje na to da je vakcinisanje najsigurnija zaštita od najgoreg.

Miroslav Venus, predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva, objašnjava da je očekivano da će se manji dio vakcinisanih osoba razboljeti, kao što je slučaj sa svim vakcinama, no ključno je da vakcina štiti od smrti, teških oblika bolesti i intenzivne njege.

“Ovo je dokaz za sve samoprozvane stručnjake, ovo je praktično iskustvo za sve one koji smatraju da vakcina nije dovoljno istražena. Da je Covid bio hunjavica ili blaga temperatura, ne bi bila ni potrebana vakcina, ja se prvi ne bih vakcinisao da je to bio nivo ove bolesti, ali ovo je smrtonosna bolest”, kaže Venus.

Do utorka je u Hrvatskoj utrošeno 2.714.126 doza vakcina. Dosad je 1.518.820 osoba vakcinisano najmanje jednom dozom, među kojima je njih 1.195.306 primilo obje doze.