Niko ne želi zaplijenjeni nakit(?!)

Prodaja oko sedam i po kilograma nakita od plemenitih metala, koji je oduzet u prekršajnom postupku, zaplijenjen u inspekcijskom nadzoru i ustupljen na upravljanje Poreznoj upravi FBiH, nije dala željene rezultate kroz dvije javne aukcije organizirane prošle godine jer nije bilo zainteresiranih kupaca.

Federalna vlada je, zbog neuspjelih javnih aukcija, na posljednjoj sjednici u Mostaru dopunila ovu odluku, a novina je da, ukoliko PUFBiH ne proda zaplijenjeni nakit po postupku aukcije, oduzeta roba može biti prodata registriranim osobama – zlatarima po druga dva postupka – direktnom prodajom ili javnim oglašavanjem koji su propisani Zakonom o PUFBiH.

Prema podacima iz Porezne uprave, prva javna aukcija bila je organizirana 5. jula, a druga 20. decembra 2019. Bilo je ponuđeno više od 1.565 komada nakita, prstenova, ogrlica, narukvica, lančića, naušnica, privjesaka i drugih predmeta od plemenitih metala, većinom 14-karatnog žutog i bijelog zlata, te srebra finoće 925. Ukupna vrijednost nakita koji je bio ponuđen na prvoj aukciji iznosila je približno 264.120 KM po početnoj cijeni, dok je ta cijena na drugoj aukciji bila snižena za 25 posto.

Finansijska sredstva dobivena prodajom nakita od plemenitih metala oduzetog u prekršajnom postupku ili zaplijenjenog u inspekcijskom nadzoru idu na račun javnih prihoda budžeta Federacije BiH, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Oslobođenje

Prethodni članakUmro akademik Muhamed Filipović
Sljedeći članakUmjetnica svojim ilustracijama pokazuje šta je to zapravo prava ljubav i kako ona izgleda