Portal 072info

Niko neće da montira respiratore koji su nabavljeni preko “Srebrene maline” (VIDEO)

respiratori
27.05.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Respiratori koje je danas Bosne i Hercegovina dobila kao donaciju Ujedinjenih Arapskih Emirata identicni su kao i oni koje je nabavila firma "Srebrena malina". Za te respiratore, uvezene iz Kine, strucnim vjestacenjem utvrdjeno je da njihovo koristenje nije preporuceno na intenzivnoj njezi. Na fotografijama, respiratori koje je BiH dobila od UAE. Photo: Armin Durgut/PIXSELL
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Komisija za javne nabavke, formirana na zahtjev direktora Federalne uprave civilne zaštite, počela je sa otvaranjem ponuda za montiranje i zakonsku verifikaciju respiratora, ranije nabavljenih putem firme “Srebrena malina”.

Jedna ponuda za zakonsku verifikaciju respiratora je stigla, dok nema ponuda za montiranje i puštanje u rad, saznaje BHRT.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Verlab d.o.o Sarajevo dostavio je ponudu za zakonsku verifikaciju respiratora iz Kine. Vrijednost ugovora procijenjena je na 40.000 KM bez PDV-a. Ponuđač je ponudio 34.200 KM bez PDV-a, dok ukupna cijena sa PDV-om iznosi 40.014 KM.

Pošto zakonska verifikacija dolazi nakon što respiratori budu pušteni u rad, procedura javne nabavke moraće biti ponovljena. https://tpc.googlesyndication.com/safeframe/1-0-37/html/container.html

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kako se na tender niko nije prijavio, stvoreni su uslovi za otvaranje pregovaračkog postupka sa serviserima iz zemalja okruženja i EU, jer u BiH ne postoji serviser koga je ovlastila kineska firma koja je proizvela respiratore.

“Javnu nabavku ćemo svakako morati ponoviti, e sad u kom obliku vidjećemo. Najvjerovatnije, po svemu sudeći, da su se stekli uslovi da se ta javna nabavka provede pregovaračkim postupkom, s obzirom da je ovo otvoreni postupak a da se niko nije javio. Ispitaćemo tržište i kontaktirati sve firme koje bi mogle ispuniti te poslove, uputiti poziv i očekivati njihove ponude i onda tim pregovaračkim postupkom probati nači dobavljača”, rekao je v.d. direktora Federalne uprave civilne zaštite Mustafa Kadribegović.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Federalna uprava civilne zaštite raspisala je 18. augusta tender za montiranje i puštanje u rad stotinu respiratora koji su nabavljeni preko firme “Srebrena malina”.

Vrijednost ugovora procijenjena je na 150 hiljada maraka bez PDV-a, a rok za dostavljanje ponuda je istekao danas.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podsjetimo, Tužilaštvo BiH provodi istragu radi utvrđivanja eventualnih nezakonitosti tokom nabavke ovih uređaja.

Podijelite članak
  • 2
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Dok se čeka optužnica, ide novi tender za podjelu respiratora

072info.com

“Srebrena malina” nabavila respiratore koje jedino može servisirati Srbija

072info.com

Šest sedmica nakon što su preboljeli COVID-19 fleke na plućima izgledaju kao smrvljeno staklo

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)