golubice ilustracija avg3 pb
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava
NER FIT

Niko ne dolazi u naš život slučajno, već s s određenom svrhom. Zato, kad zateknete sebe kako se osuđujete ili krivite druge “za sve nažao što su vam učinili”, zaustavite se na trenutak i postavite sebi sljedeće pitanje: Šta trebam naučiti iz ovog susreta?

FIXGEHALT

Sunce izlazi i zalazi svakog dana. Valovi dolaze i odlaze, morske mijene se smjenjuju. A također i vlastiti život: mijenja se, seli se s jednog mjesta na drugo, neki ljudi dolaze, a neki odlaze iz našeg života.

Naš um se mijenja, struktura uvjerenja (što i nije uvijek tako loša stvar), ono što nam se sviđa i što nam se ne sviđa podložno je promjeni.

Ponekad se zapitamo ima li to sve smisla. Pitamo se je li trebalo uraditi ovo ili ono, jesmo li donijeli dobru odluku, da bar nismo sreli “tu” osobu stvari bi sada bile drugačije .. ako, ako i da nismo i da jesmo, samo ovo ili ono. Očito, nije tako lako prihvatiti život takav kakav jest.

LIDER

Neprestano pokušavamo izbjeći pogreške, dati sve od sebe i biti dobri roditelji, ljubavnici, supružnici, sinovi i kćeri. Ali, nije da nam baš uvijek sve to i pođe za rukom.

Ono što slijedi u ovom tekstu su introspekcije na temu četiri zakona duhovnosti koji potječu iz Indije. Ovo su principi koji pomažu da se osjećamo malo manje pod pritiskom u vlastitoj koži i izvade nas iz stava “guraj-vuci” i vraćaju nas u vlastiti centar.

Prvi zakon: Osoba koja se pojavi je prava osoba

Ko se nije pitao, bar jednom u životu: “Kako sam se uopšte uvalio u taj odnos?”

Niko ne dolazi u naš život slučajno. Svi se susrećemo s određenom svrhom; da bismo proživjeli neko iskustvo, naučili lekciju, bili u kontaktu, da se osjetimo živim.

I, kao što slamke plutaju na površini rijeke, tako se i mi susrećemo, plovimo zajedno neko vrijeme i (uvijek) na kraju rastajemo. Priroda ovog svijeta je da je začaran iluzijom i prolaznošću.

Zato, kad zateknete sebe kako se osuđujete ili krivite druge “za sve nažao što su vam učinili”, zaustavite se na trenutak i postavite sljedeće pitanje: Šta trebam naučiti iz ovog susreta?

Drugi zakon – Ono što se dogodi je jedino što se je moglo dogoditi

Ponekad zaista mučimo sebe sa: “Da sam samo uradila to i to, da sam samo shvatila, da sam samo vidjela što se u stvari događa”,…

Uistinu, ništa šta nam se dogodilo u životu nije moglo biti drugačije. Čak do najmanjeg detalja se dogodi baš onako kako se treba dogoditi, tako da možemo naučiti lekciju i nastaviti dalje.

Život je dobar. Život je savršen. I takav je kakav jest upravo s nekim razlogom. Ova istina je poznata svima, a naročito onima koji su prošli kroz ozbiljne fizičke tegobe i preživjeli ih, piše Atma.hr.

Treći zakon – Kad god da nešto počne, pravo je vrijeme za to

Ništa se ne događa niti ranije niti kasnije nego što se treba dogoditi. A kada je to “treba se dogoditi”? To je tačno onda kada smo spremni. Kada smo spremni da se nešto dogodi, to se i dogodi. Tačka.

Svo to nestrpljenje, trebalo bi ili ne biti sada ili kasnije, stvara veliki unutrašnji pritisak, unutarnje kidanje, a sigurno i one nisko inflamatorne procese u tijelu koji traju godinama. Postanemo opsjednuti time šta će drugi reći ako ne uradimo nešto u vrijeme kad svi to rade, bilo da se radi o stvaranju potomstva, pohađanju fakulteta, sklapanju braka ili stvaranju unosne karijere.

Ponekad nam je sasvim jasno da se neke stvari trebaju promijeniti, ali ne vidimo uvijek kako, kada, gdje. Razumijevanje i suosjećanje ka samom sebi je od velikog značaja. Mi znamo da bi trebalo biti drugačije, ali nemamo snage da se pomaknemo unaprijed. I znate šta? Skoro uvijek je teže biti s poznatim, ili nepoznatim i sa svojom nemogućnošću se pokrenuti, nego što je to samo pokretanje naprijed.

Treba preživjeti sve ono što dođe prije pomicanja, sve svoje nesigurnosti, nemoć i osjećaj bezvrijednosti, onaj osjećaj da ne zaslužujemo bolje, da ne znamo kako, osjećaj neadekvatnosti, itd. Lista je podugačka. Ne brinite. Stvari će se dogoditi kad im je vrijeme i može sve ispasti puno bolje nego što ste ikad mogli zamisliti. Pričekajte svoj trenutak. I on će doći. U univerzumu nema ‘status quo’, a najvjerojatnije je da ni vi niste izuzetak od ovog zakona.

Četvrti zakon – Kad se nešto završi, završilo se

Mnogi od nas imaju poteškoće s ovim principom. Otpuštanje, gubitak nečega ili nekoga, proces žaljenja, a potom pokretanje naprijed u život… Ranije ili kasnije, svi ćemo se morati susresti s većim ili manjim gubitkom u svom životu. Dan ima svoj kraj, a isto tako i noć; kiša kao i sunčano vrijeme imaju svoj kraj. Život se okonča, ali isto tako i bol koja nastaje kao posljedica gubitka.

Sve ima svoj početak i kraj, i iz nekog čudnog i nelogičnog razloga (iz ove ljudske perspektive) svijet je tako postavljen. Duboki odnosi također imaju kraj, življenje na jednom mjestu dođe do kraja da bi otpočelo na drugom. Poanta je u tajmingu. Kad se završi, vrijeme mu je da završi. Ni ranije, ni kasnije. Jednostavno je tako… teško za prihvatiti.