Nikola Đuričko u srbijanskoj komediji “Živ čovek”: Kako su propali rokeri

Screenshot 1 106
Podijelite vijest

Nakon premijere na 49. FEST-u, u kino-distribuciji širom Srbije započelo je prikazivanje filma “Živ čovek”, s Nikolom Đuričkom u ulozi bivšeg rokera. Komedija donosi priču o tome imamo li pravo na popravni ispit iz života. Nema ništa tužnije od rokera u srednjim godinama i njihovih tijela koja stare pod kožnim jaknama, izblijedjelim trapericama i kosom koja je zašla u jesen života. Rock’n’roll je svojevrsna filozofija, koju nije lako odbaciti, a premisa “živi brzo, umri mlad” (Live fast, die young) svojevremeno je promovirala život pun rizika i zabave bez staračkih boljki. Možda je upozoravala na činjenicu kako se rokeri užasno loše nose sa starenjem.

Nikola Đuričko, srbijanski glumac koji trenutno živi i radi u Los Angelesu, osvanuo je u ulozi bivšeg rokera Igora Đelića Đele u filmu “Živ čovek”, melankoličnoj komediji o disfunkcionalnoj porodici. Film je prikazan na ovogodišnjem, 49. po redu FEST-u, a potom je započeo s prikazivanjem u kinima u Srbiji. Priča je to o bivšem gitaristi nekada jako popularnog benda, kojeg nije napustila taština. Stara slava još tinja u njemu i potiče ga na narcisoidno ponašanje.

Živi brzo, umri mlad

Beogradski roker, nekadašnji član kultnog benda “Sinovi”, Đela je u braku sa suprugom Sunčicom (Nada Šegin), ali kao pravi alfa mužjak spreman je poći za svakom ženom. Oni imaju mnogo bračnih utakmica u nogama, svakodnevica im donosi probleme kao i svakoj balkanskoj porodici, a situacija će se dodatno zakomplicirati nakon ženinog priznanja i neugodnih vijesti koje će im priuštiti kći tinejdžerka. Đela zato odlučuje početi ispočetka, ispraviti greške iz prošlosti, ali neće sve ići po planu.

Uz njega je grupa ljudi, koji nikada nisu odrasli, a trebalo bi da posluže kao primjer svojoj djeci. Jednog proljeća, u svega dva dana, desit će se niz stvari koji će ih potaknuti na razmišljanje o tome jesu li uopće živi i kada se zaista počinje živjeti. Međutim, oni su ipak zarobljeni u prošlosti i čekaju da se nešto dogodi, uživajući u svojoj slobodi, koja je nastala kao rezultat činjenice kako su baš sve u životu promašili. Ipak, život može početi ispočetka u svakom trenutku i sada kada Đela radi kao “obični” tonac na televiziji, a nekada su mu se pod svjetlima reflektora djevojke vješale oko vrata.

Pored Nikole Đurička, uloge u filmu tumače Nada Šargin, Bojan Žirović, Jana Bjelica, Filip Hajduković, Tanja Bošković, Stefan Trifunović i drugi. Zanimljivo je da je glumica Šargin bila Đuričkova partnerica u zapaženoj seriji “Vratiće se rode”, koja je bila gubitnička priča tranzicijske generacije u poslijeratnoj Srbiji. Film je režirao Oleg Novković, kojeg se sjećamo po naslovima “Normalni ljudi”, “Otadžbina”, “Rudarska opera” i “Beli, beli svet”.

Inače, Đuričko trenutno lovi svoj holivudski san i angažiran je na uspješnim serijama, Netflixovom hitu “Stranger Things” i “For All Mankind”, projektu koji je snimio za Apple TV+. Među nizom uspješnih filmskih naslova srbijanske kinematografije, sjećamo ga se kao vrlo mladog glumca iz serije “Otvorena vrata”, nakon čega je igrao u niz komedija, poput “Munja” i filma “Kad porastem biću kengur”, pa je postao neka vrsta predstavnika urbane generacije Beograđana na filmu, koja pokušava preživjeti u zemlji opustošenoj lošom politikom.

BIjeg u slobodu

Nikola Đuričko je s porodicom napustio Srbiju prije nekoliko godina, rezignirano rekavši kako ima previše godina i samo jedan život da bi pravio profesionalne i personalne kompromise. Svoj je odlazak nazvao bijegom bez strasti i potragom za boljim životom. Iako se u Srbiji snima možda više nego ikada, mnogi glumci govore o nemogućnosti da se normalno radi i živi u državi koja prolazi kroz dvadeset godina “demokratije”. U neku ruku, lik koji igra u filmu, priča i njegovu osobnu priču.

Oleg Novković i scenaristica Milena Marković iznijeli su film koji je srbijanska kinematografija trebala godinama. To je film koji kroz osobne priče kreira puno širu sliku posrnulog društva, koje nije raščistilo s prošlošću i koje se gubi u modernim preokupacijama. Dijalozi su vrlo životni i duhoviti, što melankoliju priče čini podnošljivom. Nakon svega, utočište i odmak od svega možemo pronaći u kvalitetnom humoru.

“Živ čovek” donosi ponešto životne filozofije, koja nedostaje u današnjim filmovima. Priča priču o utopiji i amoralnom čovjeku, koji je potpuno nesvjestan prolaznosti života i koji živi u trenutku. Pitanje slobode je danas jedno od najvažnijih pitanja, kada za bilo kakav put treba uraditi bris nosa, pa pored socijalnih i političkih barijera, moramo voditi i biološku borbu.


Podijelite vijest