Nikotin može spriječiti bolesti poput Parkinsonove i Alzheimera?

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Duhan je dokazano štetan za zdravlje, a čak i alternative poput električne cigarete sadrže opasne toksine. Ipak, najnovije istraživanje jednog teksaškog univerziteta otkriva nam kako je nikotin sam po sebi vrlo koristan za naš mozak.

Naime, istraživači su životinjama u vodu dodavali malene, srednje i visoke doze nikotina, što korespondira s povremenim pušačima i ovisnicima o pušenju. Kontrolnoj grupi u vodi nije dodan nikotin.

Životinje koje su dobile male i srednje doze nisu pokazivale nikakve znakove uzimanja nekog sredstva, čak ni u krvi. Nije bilo promjena u unošenju hrane, u težini ili posljedica na mozgu.

ČITAJ JOŠ:  SKANDAL NA DŽENAZI DŽEJA: Njegova Andrijana počela da psuje (FOTO)

Začudo, one životinje koje su primile visoke doze nikotina manje su jele, smanjile su težinu i imale više receptora u mozgu. Sve to pokazuje kako nikotin, u visokim dozama pozitivno utječe na ponašanje. Nuspojave, kao što je pojava anksioznosti, sasvim je izostala.

Slijede istraživanja koja će pokušati dokazati vezu između starenja mozga i nikotina. Moguće je da će se upotrebom nikotina koji toliko snažno djeluje na receptore u mozgu spriječiti bolesti poput Parkinsonove i Alzheimera.

Naučnici koji su radili na ovom istraživanju ipak upozoravaju: Ne želimo ohrabriti ljude da počnu pušiti. Naposljetku, ono što smo dokazali tek se treba testirati na ljudima. Svi potencijalni rizici još nisu otkriveni.

ČITAJ JOŠ:  Džidža bez pardona: Ima mnogo ološa
GODISNJICA
MARKETING