Portal 072info

Nikotin može spriječiti bolesti poput Parkinsonove i Alzheimera?

Duhan je dokazano štetan za zdravlje, a čak i alternative poput električne cigarete sadrže opasne toksine. Ipak, najnovije istraživanje jednog teksaškog univerziteta otkriva nam kako je nikotin sam po sebi vrlo koristan za naš mozak.

Naime, istraživači su životinjama u vodu dodavali malene, srednje i visoke doze nikotina, što korespondira s povremenim pušačima i ovisnicima o pušenju. Kontrolnoj grupi u vodi nije dodan nikotin.

Životinje koje su dobile male i srednje doze nisu pokazivale nikakve znakove uzimanja nekog sredstva, čak ni u krvi. Nije bilo promjena u unošenju hrane, u težini ili posljedica na mozgu.

Začudo, one životinje koje su primile visoke doze nikotina manje su jele, smanjile su težinu i imale više receptora u mozgu. Sve to pokazuje kako nikotin, u visokim dozama pozitivno utječe na ponašanje. Nuspojave, kao što je pojava anksioznosti, sasvim je izostala.

Slijede istraživanja koja će pokušati dokazati vezu između starenja mozga i nikotina. Moguće je da će se upotrebom nikotina koji toliko snažno djeluje na receptore u mozgu spriječiti bolesti poput Parkinsonove i Alzheimera.

Naučnici koji su radili na ovom istraživanju ipak upozoravaju: Ne želimo ohrabriti ljude da počnu pušiti. Naposljetku, ono što smo dokazali tek se treba testirati na ljudima. Svi potencijalni rizici još nisu otkriveni.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box