Portal 072info

Nikšić: Gospodin Izetbegović je kao Djed Mraz ispunio sve želje Dragana Čovića

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Nermin Nikšić večeras je Mostaru uoči sjednice Gradskog odbora ove stranke komentirajući potpisani Sporazum između SDA i HDZ-a BiH izjavio kako je „očito da međunarodna zajednica nakon priče o Međunarodnom monetarnom fondu pravi istu grešku, pretvarajući pitanje Mostara u bošnjačko-hrvatsko pitanje“. 

Nikšić je ponovio da taj Sporazum, odnosno, dogovor između predsjednika SDA i HDZ-a BiH, Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića, ni na koji način ne obavezuje SDP.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Podsjetivši na to da su i predstavnici SDP-a učestvovali u pregovaračkom procesu 2018. godine kada je devet političkih stranaka izabralo dva modela o izboru vijećnika u Gradsko vijeće Mostara, Nikšić je istaknuo da su SDA i HDZ izabrale najgore rješenje za Mostar.

– To je dokaz kako su SDA i HDZ još jednom vodili računa, prije svega, o svojim uskostranačkim interesimai kalkulacijama ko će koga prevariti i ko će osigurati veći broj mandata, čime su ustvari pokazali da im nije stalo do Grada Mostara. Priča o modelu B, odnosno, „22 plus 13“ govori, ustvari, o tome da su koristeći stranačke kalkulatore i tu matematiku nastojali da sve one granične mandate, koji bi eventualno pripali građanskim strankama, prebace na „listu 13“. Mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da to izmijenimo, ako dođe do rješavanja tog pitanja kroz izmjene Izbornog zakona u Parlamentu BiH, jer smatramo da je priča o „listi 9“, kao kompenzacionoj listi, puno kvalitetnija i korektnija. S druge strane, ako dođe do izbora, potrudit ćemo se da, ovaj blok u kojem će sigurno biti SDP sa svojim partnerima, građanima Mostara ponudi da se odluče praktično, kao na referendumskom pitanju, jesu li za Mostar kakav vide i kakav im nude SDA i HDZ, kojem će svako imati svoju granicu ili zonu u kojoj vlada ili za ono što mi vidimo u kojem ćemo svi biti ravnopravni – rekao je Nikšić.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Također, naveo je kako se u cijeloj priči postavlja pitanje o tome kakva je pozicija trećeg konstitutivnog naroda. Kazao je kako je poznato da u HNK, kao i u kantonima u kojima HDZ BiH ima većinu, srpski narod nije konstitutivan.

– Dakle, jedan narod je potpuno izostavljen, a da ne pričamo o ostalima, njih nema ni u tragovima. To je nešto što je za SDP i građanske partije neprihvatljivo i mi ćemo se na svaki način truditi da to izmijenimo. Sljedeći problem koji vidimo, osim pitanja Mostara je sporazum koji je potpisan kada je u pitanju Izborni zakon i dogovor kako će raditi zajedno na rješavanju Izbornog zakona koji će osigurati legalno i legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u Domu naroda i u Predsjedništvu BiH, što ustvari pokazuje da je gospodin Izetbegović kao Deda Mraz ispunio sve želje Dragana Čovića – prokomentirao je Nikšić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
26AD2F42 BF2A 4C5A 8220 19E3E77138F4

Arman Zalihić, predsjednik mostarskog SDP-a, također, se osvrnuo na to da je devet političkih stranaka dogovorilo dva modela za Mostar i priča je bila, naveo je, da će sve stranke izabrati rješenje što se nije dogodilo.

– Rješenje su izabrale dvije stranke i to rješenje više naginje na nacionalni, nego na građanski. Svjedoci smo da su dvije stranke zadnjih deset godina fiktivno podijelili Mostar na istočni i zapadni i da svaka vlada svojom teritoijom. Sada žele kroz izmjene Izbornog zakona i Statuta ponovno omogućiti sebi tu poziciju nakon izbora. Pokušat ćemo to osporiti u Parlamentu, ako ne, građani će jasno reći svoj stav na izborima –kazao je Zalihić.

Avaz


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 13
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Bakir Izetbegović: Dejtonski sporazum je teška nepravda, život i budućnost Hrvata je s Bošnjacima

072info.com

Pjesma podrške Izetbegoviću: ,,Život mi nanese boli, Bakir od korone oboli”

072info.com

Izetbegović: Bakir je dobro, piše, čita, telefonira, a ja pazim da se ne zarazim

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6