Nimalo dobre vijesti s klimatske konferencije: Strahuje se da je svijet na putu ka katastrofi

Screenshot 1 41
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Svijet je na putu ka katastrofalnom nivou globalnog zagrijavanja, koji daleko premašuje granice zagrijavanja utvrđene Pariskim klimatskim sporazumom. Prema izvještaju objavljenom danas u Glasgowu, škotskom gradu u kojem se održava klimatska konferencija Ujedinjenih nacija (COP26), globalna temperatura do kraja ovog stoljeća porast će za 2,4 stepena celzija. Ovo je utvrđeno na osnovu analize kratkoročnih mjera država za zaštitu okoliša.

To bi bilo znatno više od dva stepena koji su klimatskom konferencijom u Parizu postavljeni kao krajnja granica. Kao mnogo sigurnija granica istaknuto je 1,5 stepeni, što je bio imperativ na ovogodišnjoj konferenciji.

Ako temperatura bude viša za 2,4 stepena, vremenske nepogode bit će još ekstremnije – nivo mora će nastaviti rasti, toplotni udari, suše, poplave i oluje bit će još učestaliji. To bi bila potpuna devastacija planete.

Ova procjena znatno se razlikuje u odnosu na onu prošlosedmičnu kada se očekivalo da će se države obavezati da rast temperature ne bude viši od 1,8, odnosno 1,9 stepeni.

Spomenutom analizom je utvrđeno da postoji mogućnost da rast globalne temperature bude čak i do 2,7 stepeni, piše list Guardian.