Nintendov profit u ovoj godini pokazuje da su ljudima videoigre bijeg od problema

Screenshot 3 879
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Operativni profit kompanije Nintendo je skočio za 428 posto u prvom fiskalnom kvartalu, objavila je kompanija. Ovaj divlji skok je dokaz koliko je koristi industrija video igara imala od pandemije koronavirusa. Japanski gejmerski gigant je objavio izvještaj o svom poslovanju u periodu april-juni. Nintendo je ostvario operativnu dobit od 1,4 milijarde dolara. Taj broj je prešao sva očekivanja analitičara, a u odnosu na isti period prošle godine predstavlja porast od otprilike 260.000 miliona dolara.

Ostvarena je neto prodaja za 108 posto veća u odnosu na isti kvartal prethodne godine. Prodaja popularnih konzola Nintendo Switch i Switch Lite je porasla za oko 167 posto, odnosno 5,68 miliona konzola u tri mjeseca.

Brojevi ukazuju na to da je za vrijeme pandemije porasla potražnja za videoigrama, a i izdavači nekih velikih igara su također ove godine objavili pozitivne rezultate. Poenta je u tome da ljudi u igrama vide bijeg od stvarnosti koja je ove godine poprilično teška s obzirom na pandemiju i posljedice koje dolaze s njom.

Kada je riječ o Nintendu, posebno se istaknula jedna igra, a to je Animal Crossing: New Horizons koja je objavljena u martu i ubrzo postala hit. Kompanija je prodala 22,4 miliona primjeraka ove igre.

Za razliku od Nintenda, Sony je izvijestio o padu dobiti od 1 posto, što je također nadmašilo očekivanja analitičara. Uprkos padu, kompanija je ipak ostvarila pozitivnu dobit kada je riječ o prodaji igara s obzirom na to da je taj segment porastao za 82 posto više u odnosu na isti period prošle godine.

Klix