Niš ključna tačka Balkanske rute za trgovinu heroinom

kokain droga heroin zapljena droge 750x414 1
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Tokom 2020. godine, a prema izvještaju Globalne inicijative protiv transnacionalnog organizovanog kriminala, sem marihuane, u Srbiji se najviše plijenio heroin. Pomenuti izvještaj navodi i da je grad Niš ključna tačna za Balkansku rutu trgovine heroinom, a koji dolazi iz Turske.

Policija Srbije se nerijetko hvali uspješnim akcijama zaplijene veće količine droge, ali izvjesno je da se najviše plijeni marihuana, koja je i jedna od najjeftinijih droga na tržištu.

„Balkanska ruta je odavno uspostavljen koridor trgovine drogom, posebno heroinom, koji u region ulazi iz Turske na putu prema Zapadnoj Evropi. Procijenjeno je da 60-65 tona heroina godišnje prođe kroz jugoistočnu Evropu – u vrijednosti više od 960 miliona evra u 2020. godini. Veliki tokovi heroina prolaze kroz Sjevernu Makedoniju i Srbiju, pri čemu je Niš na jugu Srbije ključno čvorište trgovine“ navodi se u izvještaju.

Kako se ističe u izvještaju Globalne inicijative, kilogram heroina na Zapadnom Balkanu vrijedi otprilike dvostruko više nego u Turskoj i ponovo udvostručava vrijednost kada se prodaje u EU.

Sa druge strane, prema podacima do kojih se došlo, narkotik kanabis je najčešće korišćena i zaplijenjena droga na Zapadnom Balkanu.

Iako je Albanija i dalje najveći proizvođač u regionu, uzgajanje u zatvorenom prostoru zabilježeno je i u Bosni i Hercegovini i Srbiji. Najpoznatija plantaža u Srbije je, prema izvještaju, “Jovanjica”.

U Srbiji je slučaj “Jovanjica” u novembru 2019. godine privukao značajnu pažnju, kada je na velikoj farmi otkriveno 1,6 tona visokokvalitetnog psihoaktivnog kanabisa.

Veleprodajne cijene kababisa kreću se od 1.000 evra po kilogramu u Crnoj Gori, do 1.550 evra u Bosni i Hercegovini. Sa druge strane, kilogram kanabisa u Srbiji košta 1.900 evra, u zavisnosti od kvaliteta i dostupnosti.

Enormna razlika u zaplijeni kanabisa i kokaina

Prema podacima nacionalnih policijskih izvještaja za 2020. godinu, u Srbiji se ubjedljivo najviše plijeni kanabis – 7.100 kilograma u toj godini, dok je zaplijenjeno tek 13,6 kilograma kokaina.

Posle kanabisa najviše se plijeni heroin – 35 kilograma, dok je zaplijenjen 31 kilogram sintetičkih droga.

Ipak, ono što je interesantno jeste da više od polovine zaplijena u Srbiji predstavlja marihuana. Kokain, koji je daleko skuplji na crnom tržištu, ne plijeni se toliko često u našoj zemlji, a pogotovo ne u velikim količinama.

Ovom temom se pozabavio i Saša Đorđević, iz Beogradskog centra za bezbjednosnu politiku (BCBP), koji je ranije objavio sličan podatak. Riječ je o istraživanju koje se bazira na zvaničnim podacima godišnjih izvještaja o radu MUP-a o zaplijeni droge u posljednjih deset godina.

Ono što se iz tog izvještaja moglo zaključiti jeste da se od zaplijenjenih narkotika, u periodu od 2011. do 2020. godine, najčešće plenila marihuana. U prosjeku, čak 88 odsto zaplijena je ta opojna droga.

Prema određenim podacima, prethodnih desetak godina zaplijenjeno je tek 170 kilograma kokaina. Ne treba zanemariti da je Srbija, bar prema podacima Globalnog indeksa organizovanog kriminala za 2020. godinu, tranzitna destinacija upravo za kokain.