Niske temperature smanjile opasnost: Ispaljeno samo 59 protiv gradnih raketa

w873 7
Podijelite vijest

Niske temperature u maju značajno su pogodovale protivgradnoj djelatnosti u našoj zemlji. Izostala je učestala pojava gradonosne oblačnosti pa su u „Protivgradnoj preventivi RS“ dejstvovali samo pet dana, ispalivši 59 raketa.

Tihomir Dejanović, direktor „Protivgradne preventive RS“, kaže da će porast temperature prouzrokovati i veću pojavu gradonosnih oblaka.

– Maj i juni su mjeseci s najintenzivnijim razvojem gradonosnih oblaka. Spremni smo, raspolažemo s 1.800 protivgradnih raketa, do kraja prve sedmice juna ćemo dobiti još 1.100 raketa, što je dovoljno za cijelu sezonu. Zanimljivo je da smo ove sezone po prvi put dejstvovali po oblacima s područja općine Čelinac – rekao je Dejanović.

Aktivna protivgradna djelatnost ovoga trenutka odvija se na teritoriji 32 lokalne zajednice u našoj zemlji. Čelinac i Mrkonjić-Grad su po prvi put u sistemu. Uskoro će profunkcionirati i šest protivgradnih stanica u Kneževu, te 15 u Tuzlanskom kantonu, po šest u Srebreniku i Lukavcu i tri u Čeliću, kazao je Dejanović.

– U planu je da ove godine nabavimo avion za protivgradnu zaštitu, koji će nositi piropatrone, odnosno generatore srebrenog jodida. Takav avion se koristi u Austriji i Njemačkoj, a kod nas će biti korišten kad zbog sigurnosti aviosaobraćaja bude zabranjeno ispaljivanje protivgradnih raketa – kazao je Dejanović.


Podijelite vijest