NIŠTA OD DODJELE JAVNIH PRIZNANJA: Aferim, Ocjenjivački sude!

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Zeničani još diskutuju o predloženim kandidatima za dodjelu javnih priznanja Zenice, a povodom 20. marta – rođendana grada. Sve upućuje na to da će dodjela priznanja, po prvi put, izostati na Dan Zenice.

Prije svega, javnosti nije jasno kako su dokumenti o nagrađenima napravljeni na način kao da je to Gradsko vijeće izglasalo.

Da je i sam Ocjenjivački sud svjestan koga su sve predložili za nagrade svjedoči činjenica da su na posljednjoj redovnoj sjednici povukli ovu tačku sa dnevnog reda, a kasnije se pravdali da su to učinili jer nije bilo dovoljno vijećnika i da su na taj način željeli sačuvati kredibilitet.

Da bi izgladili cijeli slučaj, bili su prinuđeni pravdati se u živom programu lokalne televizije, a čija je emisija “Četvrtkom javno” emitirana sinoć.

Međutim, krenimo redom.

FUAD KASUMOVIĆ – GRB ZENICE

Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice, predložen je za najveće priznanje „Grb Zenice“, i to za postignute rezultate u unapređenju privrede, kulture, umjetnosti, sporta i životnog ambijenta u Zenici.

Reakcije javnosti na ovaj prijedlog su različite, pa tako građani podržavaju da se Kasumović nagradi, međutim, isto toliko ih nije saglasno da Kasumović za kratko vrijeme mandata dobije ovu nagradu.

U prilog tome govori i javljanje sugrađanke u živu emisiju Televizije Zenica, gdje su gosti bili predstavnici Ocjenjivačkog suda.

https://www.facebook.com/zenickiinformator/videos/363279937634245/?t=11

Podsjetimo, kako je obrazloženo, Kasumovića su predložile mjesne zajednice kojima je asfaltirao puteve, nekima čak 400 metara, ali i sindikat „Zenicatransa“.

ANSAMBL „BOSNIAFOLK“ – NAGRADA ZENICE

Osim toga, za „Nagradu Zenice“ predložen je Ansambl „Bosnia Folk“ Zenica, za doprinos na očuvanju tradicije naroda i narodnosti BiH i promociju Zenice u BiH i svijetu.

Ništa u ovom prijedlogu ne bi bilo čudno da upravo član Upravnog odbora „Bosniafolka“ nije Sumea Mujkanović, vječni, vršilac dužnosti pomoćnika gradonačelnika za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, stambene poslove i društvene djelatnosti. Očigledno je upravo Mujkanovićeva zaslužna zašto je „Bosniafolk“ trebao, a neće, dobiti nagradu.

Nije ovo prvi put da se Mujkanovićeva bori za „Bosniafolk“. Naime, kada je Grad trebao odrediti sredstva za kulturno-umjetnička i nacionalna društva, pokušavala je obezbijediti što više sredstava „Bosniafolku“, dok je nacionalnom društvu „Preporod“ jedva odobreno 500 maraka. Valja istaći da nacionalna društva nikako ne mogu biti u istom rangu sa kulturno-umjetničkim.

Podsjetimo, javnosti je Mujkanovićeva poznata jer je potpisala sramnu odluku da Grad Zenica ne stipendira talentiranog dječaka Ismaila Zulfića, koji je rođen bez obje ruke i jednom deformisanom nogom, ali mu to ne predstavlja prepreku da ostvaruje odlične i zapažene rezultate u plivanju.

IVAN PETROVIĆ – NAGRADA ZENICE

Javnost je ostala u čudu kada su spoznali da je za “Nagradu Zenice“ predložen Ivan Petrović i to zbog, samo Ocjenjivačkom sudu poznatog, doprinosa u oblasti kulture i dugogodišnjem humanitarnom radu.

Činjenica, Petrović je, zajedno sa svojim bratom, neko vrijeme u ljetnoj bašti Cabaret cluba omogućavao i organizirao  izložbe slika, zbog čega su neki komentirali da je možda upravo to razlog zašto je trebao, ali neće, biti nagrađen. Kada govorimo o huanitarnom radu, mnogo je više Zeničana koji su u proteklom periodu realizirali duplo više humanitarnih akcija nego Petrović.

Kako saznajemo, navodno je Petrovićevu kandidaturu za ovu nagradu izlobirao Nandino Škrbić, direktor RTV Zenica. Njihovo poznanstvo datira godinama. Naime, Cabaret club, kojim sada rukovodi samoprozvani brend „Petrović“, zakupio je Škrbić, a nekoliko godina unazad vodi ga „brend“ braće „Petrović“.

Kao znak zahvalnosti što je preuzeo voditi ovaj objekat, Škrbić je lobirao kod Kasumovića da Petrović dobije ovu nagradu. Prema informacijama do kojih je došao 072info, glumci i kompletno osoblje zeničkog pozorišta ostalo je u šoku da je predloženi Petrović kandidiran za nagradu u promociji kulture. Njima, također, nije poznato o kakvoj promociji kulture se radi.

Također, navodno se posljednjih dana vodi i spor u vezi sa spornim prostorom u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica gdje je smješten „Cabaret club“, zbog čega pojedini glumci iz protesta i ne posjećuju ovaj objekat.

Na nedavnoj sjednici Upravnog odbora pozorišta, gdje se raspravljalo o ovom problemu, iako nije član, „upao“ je Petrović, kazavši da je on „Fudin“ i da može sve, pa i doći na sjednicu odbora čiji nije član, što je izrevoltiralo prisutne.

Kako tvrde glumci, za vrijeme njihovih premijera iz ovog objekta se čuje glasna, neprikladna, muzika, zbog čega je i zatraženo da se objekat preda nekom drugom u zakup.

Bilo kako bilo, Kasumović, Mujkanović, odnosno „njen“ Bosniafolk, i Petrović, morat će čekati neke nove dodjele i rođendane Zenice, kako bi bili nagrađeni i dobili 1.000 KM koliko je iznos novčanog priznanja za „Nagradu Zenice“.

MAJA HADŽISELIMOVIĆ – NAGRADA ZENICE

Na kraju, valja istaći da su svi pozdravili prijedlog da se nagradi Zeničanka Maja Hadžiselimović, za doprinos u razvoju i promociji elektrotehnike, robotike i mehatronike u BiH i svijetu. Samo zbog ove perspektivne Zeničanke mnogi žale što dodjele javnih priznanja, ove godine, očigledno neće biti.

Za sve to zaslužan je Ocjenjivački sud, koji je, očito, slušao prijedloge i lobiranja, a nije sagledao stvarno stanje i ljude zaslužne da dobiju nagrade. Aferim, Ocjenjivački sude!