Nivo ugljen-dioksida i metana dostiže nove rekorde

Nacionalna administracija za okeane i atmosferu je saopćila da je nivo ugljen-dioksida (CO2) i metana u atmosferi nastavio alarmatno rasti u 2020. godini te da je dostigao najviši nivo u proteklih 3,6 milijardi godina uprkos tome što je emisija usporena zbog pandemije koronavirusa.

“Ljudska aktivnost uzrokuje klimatske promjene. Ako želimo ublažiti najteže posljedice, moramo se fokusirati na smanjenje emisije fosilnih goriva na gotovo nulu. Čak i tada ćemo morati tražiti naine da uklonimo gasoves efektom staklene bašte iz atmosfere”, izjavio je Colm Sweeney iz Globalne laboratorije za monitoring.

NOAA navodi da su mjerenja pokazala da globalni prosjek nivoa CO2 iznosi 412,5 dijelova na milion (ppm) u 2020. godine, a to je povećanje za 2,6 ppm tokom godine. Ekonomska recesija rezultirala smanjenjem emisije u 2020. godini za 7 posto, ali bi i bez tog smanjenja i dalje nivo rekordan.

Institut za okeanografiju Scripps navodi da je nivo CO2 za 50 posto veći u odnosu na period prije industrijske revolucije. Ova promjena se također pripisuje ljudskoj aktivnosti.

Promjene koje su potrebne za zaštitu planete nisu lagan zadatak. Srećom, tehnolozi nude inovacije i brojna rješenja, a za početak je pozitivno to što se širom svijeta povećava upotreba obnovljivih izvora energije. Neke zemlje su veoma blizu zadovoljavanja svih svojih energetskih potreba pomoću obnovljivih izvora.

Tehnologije poput vještačke sinteze i proizvodnje biogoriva iz pivskog otpada mijenjaju način na koji pristupamo energetskim potrebama. Nove tehnologije izgledaju poput naučnofantastičnih filmova, a među njima su korištenje brda kao ogromnih baterija te uređaja koji stvaraju električnu energiju iz vlage.

Inovacije su uzbudljive, ali je zasad najbolje oslanjati se na provjerene tehnologije u većim razmjerima kao što su obnovljivi izvori.

IZVORKlix.ba
Prethodni članakŠest namirnica koje biste trebali konzumirati svaki dan
Sljedeći članakNikad više i nikad čišćeg kokaina u Evropi kao sada