Portal 072info

Nixen je nizozemski trik protiv stresa: Ne radite ništa, a budete sretniji

zene smijeh uzivanje sreca druzenje pixabay 2
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Olga Making živi u Hagu, a nedavno je objavila knjigu o nizozemskoj najvećoj tajni za sretan život – nazvanu Niksen.

Macking, koja je majka troje djece, tvrdi da Niksen pomaže živjeti s manje stresa i više sreće. Navodi da je za koncept čula prije dvije godine, kada je bila na ivici razuma usred obaveza s djecom.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Kad god bi sjela da se odmori, u kući bi vidjela novu stvar kojoj je trebalo čišćenje. Prolazili su mjeseci, a Olga se doslovno nije mogla sjetiti vremena kada nije ništa radila – što je upravo ono što znači riječ Nixen.

"Ja sam novinar i pisac, nisam rodom iz Holandije, ali ovdje sam 
udata i živim u blizini Haga. I kad sam počeo istraživati Nixen, 
otkrila  sam da kada jednostavno ne radite ništa, to može biti od velike
 koristi, posebno za one od nas koji se osjećamo preplavljeno 
odgovornostima. Činjenica je da bismo svi mogli imati malo niksena u 
svom životu “, kaže Olga.

Ističe da se, za razliku od Britanaca, koji su pod velikim procentom pod stresom, Nizozemci čine mnogo opušteniji – a također su i na vrhu liste najsretnijih nacija na svijetu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Komšije se pozdravljaju na ulici, a ljudi se osmjehuju meni i mojoj djeci kad smo vani. Nije da skaču od sreće, ali izgledaju mirno i zadovoljni svojim životom “, primijetila je Olga, prenosi nova.rs. 

Nixen je jedan od faktora koji doprinosi dobrobiti Nizozemaca. Jedan stručnjak s kojim je Meking razgovarala dok je isala knjigu rekao je da je to “osjećaj u nedjelju ujutro”; drugi da je to “mirenje sa vlastitim mislima bez osude”. Ili nixen jednostavno “sjedi i upija sunčevu svjetlost.” U praksi je to ležanje na sofi, sanjarenje, puštanje misli da luta dok čekamo u redu supermarketa ili sjedenje s mačkom u krilu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Dok sjedite u autobusu, ne gledate ništa, telefon je u džepu, a ne u ruci. Nixen doživljavate u svim onim “između trenutaka”, kada je moguće samo posmatrati svijet oko sebe, bez previše napora.

Nixen ne čita knjige, ne gleda televiziju ili pregledava društvene mreže. Ovo je važna razlika, jer ne kažem da bismo svoje zabavne aktivnosti trebali zamijeniti Nixenom. Oni su također važni, ali Niksen je zaista važan “, objašnjava Macking.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 6
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME