Niža marža neće oboriti cijene goriva

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Vijeće ministara BiH namjerava danas razmatrati informaciju o realizaciji Inicijative za utvrđivanje maksimalnog iznosa marže distributera nafte i naftnih prerađevina.

Stav o tome ranije je zatražen od entitetskih vlada. Kako saznajemo, Federalno ministarstvo trgovine odgovorilo je da federalni zakoni propisuju mogućnost kontrole cijena. Neke odredbe, između ostalog, obuhvataju i određivanje maksimalne marže. Ista normativa postoji i u zakonodavstvu Republike Srpske.

Treba se prisjetiti da je takva odluka u FBiH, kada je riječ o naftnim derivatima, bila na snazi sve do septembra 2000. godine. Tom odlukom Vlada je tada propisala najvišu maloprodajnu cijenu goriva.

Ipak, donošenje odluke na državnom nivou o maksimalnoj marži ne garantira sniženje cijena goriva, a čak ostavlja i mogućnost povećanja, jer ako poraste nabavna cijena, onda će porasti i cijena za krajnjeg kupca.

Prema podacima Ministarstva trgovine FBiH, i trenutno se cijene goriva itekako razlikuju od pumpe do pumpe, pa je tako 95 benzin u Sarajevu moguće kupiti po cijenama od 2,16 do 2,31 KM za litar. A slična je situacija i u drugim bh. gradovima.

Prema mišljenju Ministarstva trgovine i turizma RS, Zakonom o trgovini RS propisano je da trgovci i proizvođači formiraju cijene robe i usluga slobodno prema uvjetima tržišta, ako nije drugačije regulirano posebnim propisom.

– Cijene nafte i naftnih derivata formiraju se slobodno i one zavise od mnogo faktora, kao što su veleprodajne cijene dobavljača, transportnih troškova, zavisnih troškova… Eventualna ograničenja visine marže negativno bi utjecala na tržišnu privredu i tržišno privređivanje, pa se ne mogu prihvatiti niti podržati – navodi se u odgovoru Ministarstva trgovine i turizma RS.

Sve u svemu, kada se uzmu u obzir moguće posljedice određivanja maksimalne marže na naftu i naftne derivate, moguće je zaključiti da se radi o populističkoj i predizbornoj priči kojom Vijeće ministara BiH pokušava lažno prikazati brigu o građanima.

Presudnu ulogu mogu odigrati građani

– Potrošači svoje povjerenje trebaju ukazati velikoj većini kompanija koje su snizile cijene, smanjile svoje marže i pokazale društvenu odgovornost. Stoga možda i najbitniju ulogu u rješavanju ovog problema mogu odigrati građani BiH koji će kupovinom goriva na jeftinijim pumpama poslati snažnu poruku – pojasnili su iz Ministarstva trgovine FBiH.

Avaz.ba

GODISNJICA
MARKETING