Nizama Šemić, jedina karatistkinja sa hidžabom u reprezentaciji BiH: Ovo nije samo muški sport

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Šesnaestogodišnja Nizama Šemić iz Sarajeva jedina je djevojka sa hidžabom u Karate reprezentaciji Bosne i Hercegovine. Nizama je prvak je države u juniorskoj konkurenciji, a smatraju se perspektivnim sportistom BiH.

Prisjećajući se svojih početaka u svijetu sporta, Nizama u razgovoru za Anadolu Agency (AA) ističe kako od pete godine trenira karate, borilačku vještinu koja koristi sve dijelove ljudskog tijela u svrhu samoodbrane. Taj sport, kako kaže, bio je prvenstveno želja njenih roditelja, koja se kasnije izrodila u njenu veliku ljubav koja ne poznaje prepreke.

Sa deset godina Nizama je stavila hidžab koji je, kako kaže, nikada nije ometao u obavljanju bilo kakve vrste obaveza niti je isticao i izdvajao od drugih u društvenom ili sportskom životu.

Najboljom se pokazala u izvođenju kata, što predstavlja preciznu zamišljenu borbu sa više protivnika gdje se unaprijed poznaje broj i način udaraca, kretanje i način izvođenja.

– Dvogodišnja pauza u treniranju –

Već u prvim godinama treniranja, Nizama je pokazivala talenat i ostvarivala zapažene rezultate sve dok nije uslijedila pauza u treniranju koja je trajala dvije godine. Naime, Svjetska karate federacija (WKF) je 2011. godine donijela pravilo zabrane nastupa na takmičenjima svim takmičarkama sa hidžabom. Pravilo je važilo i za Nizamu, koja ističe kako je to sazanje na neki način rastužilo. Ipak, zabrana je nije obeshrabrila, a nadala se kako će, zbog velikog broja zemalja učesnika iz svih dijelova svijeta, biti pronađeno rješenje za takmičarke sa hidžabom kao jednakopravne učesnice svih takmičenja.

“Dobila sam zabranu takmičenja na dvije godine. Marama je bila problem. Na početku mi je bilo krivo, bila sam takmičar i to je bilo moje jedino zanimanje tada. Postavilo se pitanje, da nastavim trenirati ili da nađem neku drugu soluciju”, prisjeća se Nizama.

U Svjetskoj karate federaciji krajem 2012. godine došli su do rješenja, stoga je od 1. januara 2013. godine na svim takmičenjima u okviru WKF-a odobreno nošenje jedinstvenog modela hidžaba za sve takmičarke islamske vjeroispovijesti. Hidžab je osmišljen tako da je crne boje, sa vidljivim znakom WKF-a koji mora biti istaknut na prednjem dijelu hidžaba, a koji pokriva kosu i potiljak. Pravilo nalaže da samo djevojke sa odobrenim modelom hidžaba mogu pristupiti takmičenju.

Iako je pravilo važilo i u BiH, hidžab koji je trebao Nizami nije se mogao kupiti unutar zemlje.

“Morala sam naručiti kapu iz Njemačke, jer je u BiH nema i nakon toga sam normalno nastavila trenirati nakon pauze od dvije godine”, ističe Nizama.

Ona je i pored dvogodišnjeg pauziranja nastavila nizati uspjehe. Nizama i njen kata tim ubrzo su osvojili treće mjesto na evropskom prvenstvu, što je bila prva bosanskohercegovačka medalja u karateu kada jer riječ o katama.

“To je naš najveći uspjeh do sada, a, inače, prvak sam države u juniorskoj konkurenciji”, podsjeća Nizama, dodajući kako uskoro polaže za crni pojas.

Zbog hidžaba nikada nije imala problema prilikom nastupa na takmičenjima unutar zemlje, ali ni na stranim terenima.

– U društvu važi za “opasnu djevojku” –

Nizama, inače, smatra da karate nije sport koji većinom treniraju muškarci.

“Karate nipošto nije muški sport, ima jako puno djevojaka, čak, više djevojaka se bavi ovim sportom nego muškaraca, jer mi imamo kate koje su umjetnički dio tog sporta”, govori podsjećajući kroz smijeh kako se u društvu smatra “opasnom djevojkom”.

U razgovoru za Anadolu Agency (AA) istakla je kako je samo jednom prilikom na ulici demonstrirala svoje borilačke vještine, u samoobrani.

Budući da je učenica Prve bošnjačke gimnazije u Sarajevu, ističe kako uspješno usklađuje vrijeme treniranja i učenja.

“Nedavno sam dobila uvjerenje na kojem sam priznata kao perspektivni sportista BiH, tako da mi to pomaže u školi”, zaključuje Nizama dodajući kako će nastaviti nizati pozitivne rezultate i osvajati medalje i u budućnosti.

bportal.ba

GODISNJICA
MARKETING