ISPRAVKA: HOLANĐANIN NIJE PREDVIDIO ZEMLJOTRESE U TURSKOJ, POTRESE NIJE MOGUĆE PREDVIDJETI

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Portal 072info je 6. februara 2023. godine prenio tekst portala “Avaz” pod naslovom: “Nizozemac prije tri dana objavio da će Tursku uzdrmati jak #zemljotres“. Utvrđeno je da tvrdnje u članku nisu istinite zbog čega je došlo do izmjena.

U prvoj verziji članka se navodilo da je Frank Hugerbets iz Harlema u Holandiji objavio ranije da će zemljotres jačine 7,5 stepeni Richtera pogoditi Tursku.

Na osnovu tog navoda pratila se njegova nova objava u kojoj je navodno naveo da će do prirodne katastrofe doći u južno-centralnom dijelu Turske kod Sirije, Libana i Jordana.

ČITAJ JOŠ:  Kuhar Ajdin svakodnevno putuje i dijeli hranu u razorenim regijama Turske

Kako navodi Raskrinkavanje u svojoj analizi, Hoogerbeetsov tvit u kome se navodi da će se “prije ili kasnije” desiti zemljotres nije, ustvari, nikakvo predviđanje potresa.

Ne postoji mogućnost da se zemljotresi predvide, na šta je odmah ukazao Evropsko-mediteranski seizmološki centar na svom Twitter nalogu, svjestan viralnosti tvrdnji da je Hoogerbeets predvidio zemljotres koji je pogodio Tursku i Siriju.

Niti USGS niti bilo koji drugi naučnici nikada nisu predvidjeli veliki potres. Ne znamo kako i ne očekujemo da ćemo znati u dogledno vrijeme. Naučnici USGS-a mogu samo izračunati vjerovatnoću da će se dogoditi značajan potres u određenom području unutar određenog broja godina.

ČITAJ JOŠ:  Zgrade u ovom gradu u BiH mogu izdržati potrese magnitude 5,0-6,0 po Richteru

U stravičnom zemljotresu, koji je pogodio i Siriju, prema posljednjim informacijama, povrijeđeno je više od 20.000 ljudi. U Turskoj je srušeno više od 6.000 objekata. SZO procjenjuje i da je oko 23 miliona ljudi u Turskoj i Siriji direktno ugroženo zbog zemljotresa, prenosi Kurir.

U Turskoj je proglašena tromjesečna vanredna situacija u 10 gradova i regiona najviše pogođenih zemljotresom.

Izmjena 27.02.2023.: Tekst i naslov članka su naknadno izmijenjeni nakon što je analizom Raskrinkavanje.ba utvrđeno da su određeni navodi netačni. U prvoj verziji teksta navedena je informacija da je izvesni Holanđanin Frank Hoogerbeets predvidio razoran zemljotres u Turskoj i Siriji, a potom da je predvidio da će Tursku pogoditi novi naknadni zemljotresi što zapravo nije tačno. S obzirom da zemljotrese nije moguće predvidjeti izvršili smo ispravku.

GODISNJICA
MARKETING