Portal 072info

Nizozemci uvode revolucionarno pravilo za ofsajd, Englezi se žalili FIFA-i

Screenshot 3 1160
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Novo sudijsko pravilo prema kojem će se dopustiti ofsajd od 10 centimetara bit će buduće korišteno u Nizozemskoj kao odgovor na činjenicu da VAR tehnologija svaki položaj tijela napadača koji je ispred defanzivca signalizira kao ofsajd. Najviše problema s tim imali su Englezi, gdje se niz klubova žalio na milimetarske ofsajde, ali su se upravo iz Premiershipa najviše žalili FIFA-i na najnoviju odluku Nizozemaca.

Legendarni Pierluigi Colina sada obnaša funskciju šefa sudija u FIFA-i pa je osnovao radnu grupu od 20 pomoćnih sudija koji raspravljaju o upotrebi VAR-a kada je u pitanju ofsajd napadača.

Zanimljivo da se među linijskim sudijama u radnoj grupi nalazi i Srbijanac Dalibor Đurđević koji pozitivno gleda na pokušaj promjene pravila.

“Odluka nizozemske lige je očigledno probna, odnosno da se vidi je li problem rješiv na ovaj način. Po mom mišljenju ovo je u skladu s onim osnovnim postulatima u VAR protokolu, a to je ispravljanje čiste i jasne greške. Ovim se i pomoćnim sudijama daje mogućnost da jednostavno imaju podršku VAR-a za odluke koje nisu potpuno jasne, kao što tu mogućnost imaju i glavne sudije”, kazao je Đurđević za Telegraf.

Đurđević je poručio i kako u ligama koje koriste VAR pada puno manje golova od liga u kojima VAR još uvijek nije u funkciji što pripisuje pravilu o ofsajdu koje je trenutno na snazi.

Podijelite članak
  • 2
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME