n 1
AUTOR: H.D.
DATUM: lip 27, 2021 @ 6:40
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
FIXGEHALT

Nizozemska je u subotu uklonila većinu protivpandemijskih mjera i tako se vratila “gotovo normalnom” javnom životu bez većih ograničenja nametnutih zbog koronavirusa, prenosi Hina.

Jedino preostalo od ključnih ograničenja koja su bila na snazi je držanje propisane socijalne distance od jednog i pol metra. U slučajevima kada se to pravilo ne može primijeniti – primjerice, u plesnim klubovima – ulaz je moguć samo uz predočenje dokaza o negativnom rezultatu testiranja na koronavirus ili potvrde o vakcinaciji.

U brojnim nizozemskim gradovima, od subote su, nakon prisilnog zatvaranja koje je trajalo više od 15 mjeseci, ponovno otvoreni noćni klubovi. Posjetiteljima je na ulazu omogućeno testiranje.

Ograničenja su ukinuta i za restorane, muzeje i pozorišta. U kafićima i pabovima ljudi mogu zajedno pratiti utakmice. I druga događanja, s većim brojem posjetitelja, pa i desetinama hiljada njih, također se ponovno mogu normalno održavati, uz uvjet da svi koji sudjeluju imaju dokaz o negativnom testu ili potvrdu o cijepljenju.

Gotovo je potpuno ukinuta i obaveza nošenja maski, moraju se nositi još samo u autobusima i vozovima, na aerodromima i u centrima za testirane i vakcinaciju.

Ipak, vlada i dalje poziva građane na oprez, posebno zbog brzog širenja delta soja koji se smatra posebno zaraznim.

Nizozemska trenutno broji oko 29 novih slučajeva sedmično na 100.000 stanovnika.

Više od 50 posto stanovnika primilo je barem jednu dozu vakcina, a gotovo svaka treća osoba primila je obje doze.

LIDER