Nizozemski teniser digao prašinu: Otkrio kako deset igrača sa ATP toura namješta mečeve

Nizozemski teniser digao prašinu: Otkrio kako deset igrača sa ATP toura namješta mečeve

Jedan teniser iz Nizozemske, koji je želio ostati anoniman, otkrio je saznanja o namještanju teniskih mečeva i tako podigao veliku prašinu u toj državi. 

On je rekao da čak desetorica igrača sa ATP tura redovno namještaju ishode utakmica kako bi osigrali dodatne prihode i egzistenciju. O načinima za namještanje mečeva saznao je prije dvije godine od svog dubl partnera, čiji identitet također nije želio otkriti.

– Dijelio sam sobu sa drugim teniserom i razgovarali smo o tome kako finansijski uspjevamo da pokrijemo zahtjeve profesionalnog tenisa, koji je često veoma skup. Igrači za skoro sve moraju da plaćaju sami – putovanja, smještaj, ponekad čak i trenera i salu za trening – rekao je teniser, a onda nastavio:

– Tu se otvorila tema namještanja mečeva. Taj igrač mi je rekao da ima drugi mobilni telefon, sa kojeg porukama obaviještava nepoznatu osobu o tome kada će izgubiti set na određenom meču u zamjenu za nekoliko hiljada eura. 

Bio sam zatečen iako sam znao da u principu to postoji, često su se javljale sumnje u nekim situacijama, ali sam pretpostavljao da smo mi teniseri čisti – dodao je Nizozemac, koji je otkrio kako se i on sam kockao iz zabave, ali da nije htio ništa prijavljivati jer mu je dubl partner bio prijatelj.

– Nisam želio da prijavim ovaj slučaj do sada, djelimično zato što mi je dubl partner bio prijatelj, a dijelom zato što bih onda i ja postao predmet istrage. Morao bih da predam svoj telefon i slične stvari. Osim toga, i ja sam se ponekad kladio na tenis iz zabave, što bi moglo da napravi probleme – zaključio je on.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE