Portal 072info

Njega kose zimi

portal

Kosa se smatra jednim od najljepših ukrasa na ženi. Jako je lijepo vidjeti mekanu, svilenkastu i njegovanu kosu. Neovisno o dužini. Ali drage dame, trebate uložiti i malo napora kako bi ste dobile ono što želite. Zimi je neophodna hidratacija kose te redovito nanošenje „maski“. U ovom prilogu saznajte kako i na koji način da to radite pravilno i naravno povoljno za vaš džep. Trebaće vam slijedeće stvari:

1. RICINUSOVO ULJE   (možete ga kupiti u svim apotekama, košta 3.5-4.0 KM-ova) 

2. MASLINOVO ULJE   (predpostavljamo da ga već imate u vašoj kuhinji) 

3. JAJA ILI MAJONEZA 

5. REGENERATOR 

6. DRVENA ČETKA ZA MEKANIM JASTUČIĆEM 

7. PRAVILNA ISHRANA 

8. UNOŠENJE TEČNOSTI 

9. KAPA 

UPOTREBA:

1. RICINUSOVO ULJE  je poznato kao lijek za kosu, obrve, trepavice itd.. Dakle, osim obnavljanja i lijepog izgleda sa njim će te potaći i brži rast kose. Ako imate tanke obrve ili lomljive trepavice, dovoljno je da dvije sedmice pred spavanje nanostite malu količinu Ricinusovog ulja na željeno područje i biti će te zadivljeni rezultatima. Ovo ulje je gusto tako da kada ga želite nanijeti na kosu trebalo bi da ga stavite 5 min u vruću vodu, kako bi bilo lakše za nanošenje. Naspite određenu količinu ulja na dlan i rasporedite po rukama ,  zatim umasirajte u tjeme. Probajte da masaža tjemena traje 5-10 minuta. Samim tim će te postići bolju cirkulaciju u tjemenu, te će kosi biti omogućeno da raste bolja i zdravija. Možete ga nanijeti 30 min prije kupanja, ali najbolje je da ga nanesete prije spavanja i ujutro operete. Ne brinite lahko ga je oprati.

2. MASLINOVO ULJE: Ovo ulje će vam pomoći ukoliko imate problema sa isušenim vrhovima. Nanesite ga 20-30 min prije kupanja, samo na vrhove. Ono nije preporučljivo da se stavlja na tjeme. Vašim vrhovima će dati sjaj i ukrotiti će ih.

3. JAJA: Umutite jedno ili dvoje jaja (zavisi od dužine kose), kombinujte maslinovo ili ricinusovo ulje, dovoljna je jedna kašika. Umasirajte u tjeme i rasporedite po cijeloj kosi 10-ak min prije kupanja. Miris je neugodan, zato stavite plastičnu vrečicu i umotajte glavu peškirom. Osjetit će te lagano zagrijavanje na kosi. Kada taj period „grijanja“ prođe, isperite kosu. Jaja su korisna zbog bjelančevina i vitamina B koji je potreban kosi, naročito zimi.

4. MAJONEZA:  Zvuči čudno, ali je jako djelotvorna.Nanosite ju samo na vrhove, 10-ak minuta prije kupanja.Vaši vrhovi će biti mekani i svilenkasti , bez isušenog izgleda.

5. REGENERATOR: To je nešto što bi svaka dama trebala imati uz šampon koji koristi. Regeneratore bi trebalo nanositi samo na vrhove jer nisu preporučljivi i za tjeme. Možda ste primjetili da vam se kosa brže masti nakon nanošenja regeneratora. To je zato jer većina njih začepljuje žlijezde u tjemenu i samim tim korijen kose nema dovoljno zraka i prozračnosti.

6.Ako imate drvenu četku u velikoj ste prednosti. A ako ne, nabavite je što prije. Ovakva vrsta četke, masira tjeme. Kosu češljajte pravilno. Veliki broj žena češlja prvo tjeme, zatim vrhove. Ovo je nepravilno. Ovako će te samo počupati kosu i dobiti prelomljenje vlasi. Prvo češljajte vrhove zatim tjeme i nikako nemojte češljati vašu kosu dok je mokra.

7. Dosadašnje stvari koje smo vam rekli bazirane su na vanjskoj njezi kose. Ali potrebno je i unošenje zdrave hrane, hrane koja će iznutra pomoći vašoj kosi. Što više voća,vlakana i hrane koja u sebi ima vitamina B.

8. Možda vam je poznato da trebate da pijete bar 2 l tekućine-vode dnevno. Ovo shvatite ozbiljno i pijte što više vode. To će hidratizirati vašu kosu i kožu. Na ovaj način  kosi će te dati dovoljno hidratacije i njege.

9. KAPA: Zimi je jedan od modnih trendova.  Nosite kapu kada idete vani, jer tako će te se zaštiti i od hladnoće i od isušivanja kose. Na ovaj način će biti zaštićena od hladnog zraka i pucanja. Ako ne volite kapu onda pravite pletenice ili neke pundžice.

Podijelite članak