Portal 072info

Njemačka aplikacija za praćenje zaraženih koronavirusom za dan skinuta 6,5 miliona puta

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Njemačka aplikacija za pametne telefone namijenjena detekciji zaraženih koronavirusom skinuta je 6,5 miliona puta u prva 24 sata, rekao je izvršni direktor softverske kompanije SAP. Christian Klein je rekao da snažna javna recepcija svjedoči o dobroj saradnji timova iz SAP-a i Deutsche telekoma koji su za samo šest sedmica pripremili aplikaciju koja upozorava na koronavirus.

“To je veliki uspjeh, aplikacija je lagana za korištenje te pomaže društvu”, rekao je Klein novinarima na videobrifingu, piše The Financial Express.

Njemačka se pridružuje zemljama poput Italije, Poljske i Latvije u predstavljanju aplikacija koje se koriste Bluetooth tehnologijom kako bi mjerile kontakte među ljudima i upozoravale je li neko od njih kasnije bio pozitivan na testu za koronavirus.

Iako tehnologija još nije testirana, vlade su požurile da počne njena upotreba s obzirom na to da nema lijeka za koronavirus, pokušavajući barem postići nešto poput digitalnog imuniteta krda.

Međutim, potreban je veliki interes kako bi se povećali izgledi da obje osobe u rizičnoj situaciji, koje provedu 15 minuta udaljene dva metra jedna od druge, koriste aplikaciju. Kada je testirana, aplikacija je uspješno zabilježila 80 posto takvih susreta.

Većina aplikacija u Evropi temelji se na tehnologiji Applea i Googleovog Alphabeta koji sigurno sakuplja kontakte na uređaj i šifrira podatke za razmjenu putem Bluetootha.

Francusku aplikacija, koja pohranjuje podatke centralno i koju ne podržava Apple, aktiviralo je samo dva posto populacije.

Klix

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner
Podijelite članak
  • 2
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6