Njemačka će i dalje podržavati BiH na reformskom putu

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Povodom uspješnog formiranja vlasti u Bosni i Hercegovini, glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Njemačke dala je izjavu za medije, koju novinska agencija Patria prenosi u cjelosti.  

“Pozdravljamo formiranja vlade u Bosni i Hercegovini nakon izbora u oktobru 2014. godine. Bosna i Hercegovina je predgorućim izazovima. Od novih vlada na svim nivoima vlasti očekujemo da se one sada ponovo okrenu procesu reformi, a posebno da se odlučno pozabave ekonomskim i socijalnim problemima u zemlji.

Nove vlade igraju izrazito važnu ulogu u stvaranju i provedbi reformske agende sa socio-ekonomskim težištem, na koju se zemlja obavezala u februaru. Ovaj teški projekat može samo uspjeti, ako budu sve političke stranke i narodi konstruktivo sarađivali i bili spremni na kompromis glede dobrobiti zemlje i interesa njenih građana. To ujedno stvara osnov za daljnji napredak u približavanju zemlje Europskoj uniji. Zajedno sa našim partnerima u EU mi ćemo i dalje podržavati Bosnu i Hercegovinu u njenom reformskom procesu na putu u Europu, saopšteno je iz Ambasade Njemačke u BiH.