Njemačka će ograničiti grijanje u kancelarijama na 19 stepeni 

Podijelite vijest

Njemački ministar ekonomije Robert Habeck najavio je ograničavanje grijanja u svim firmama i javnim ustanovama na maksimalno 19 stepeni kako bi pomogli smanjenju potrošnje prirodnog gasa u državi.

Njemačka, kao jedna od vodećih ekonomskih sila u Evropi, već duže vrijeme pokušava da se “odvikne” od korištenja prirodnog gasa iz Rusije – kao odgovor na invaziju koju je Rusija pokrenula u Ukrajini.

Problem je taj što je upravo Njemačka uvozila najviše ruskog plina nego sve ostale zemlje članice Evropske unije. Rusija je već prekinula izvoz gasa u nekoliko zemalja EU, a zvaničnici strahuju da će Moskva iskoristiti izvoz gasa kao političko oružje za smanjenje sankcija Rusiji – ili čak potpuno prekinuti izvoz u Evropu zimi, kada je potražnja najveća.

ČITAJ JOŠ:  Prazne kuće, čiji su vlasnici u Njemačkoj, iznajmljuju se i do 300 KM za jednu noć

Ministar ekonomije Njemačke Robert Habeck rekao je, dok se 27 zemalja EU obavezalo da će smanjiti upotrebu gasa za 15 posto od augusta u poređenju sa prethodnim petogodišnjim prosjekom, Njemačka treba smanjiti svoju potrošnju za 20 posto.

Habeck također predlaže zabranu grijanja nekomercijalnih privatnih bazena; isključivanje grijanja u zajedničkim prostorijama javnih zgrada, kao što su foajei; i gašenje svjetla na javnim bilbordima između 22 sata i šest sati ujutro.

Klix


Podijelite vijest