Njemačka: Desničarski AfD u krizi, stranka još uvijek bez kandidata za parlamentarne izbore

Do njemačkih parlamentarnih izbora ostalo je nešto više od pet mjeseci, a krajnja desničarska stranka Alternativa za Njemačku (AfD) trenutno prolazi kroz jednu od najtežih političkih kriza.

Desničarska partija trenutno u njemačkom Bundestagu broji 89 članova, međutim prema anketama desničarska opcija proživljava trenutno pad popularnosti.

Na nedavno održavnim regionalnim izborima u dvije njemačke pokrajine, AfD je izgubio znatan broj glasova te je stranka zabilježila nešto manje od 10 posto glasova.

Uoči novih parlamentarnih izbora, AfD je u Dresdenu jučer započeo dvodnevni kongres stranke na kojem se govori o trenutnim problemima unutar ove političke opcije.

Kako se navodi, sukob brojnih frakcija, onih koje su odane trenutnom političkom rukovodstvu te onih koji su bliži radikalnijim, neonacističkim zvaničnicima, doprinio je brojnim problemima unutar stranke.

Zbog toga, stranka je odlučila kako još uvijek neće odabrati lidere koji će predvoditi desničarski AfD na parlamentarnim izborima u septembru.

Povučen je prijedlog lidera stranke Jorga Meuthena da se na kongresu glasa o mogućim kandidatima za izbore, a sa druge strane odbijen je i prijedlog smjene Meuthena kojeg su brojni članovi stranke opisali kao “nesposobnog lidera koji nije dostojan funkcije”.

Iako još uvijek nisu predstavljeni kandidati za izbore, članovi stranke postigli su konsenzus oko toga kako bi trebao izgledati izborni program.

Prema onome što prenose njemački mediji, izborni program AfD-a ne razlikuje se mnogo od onog iz 2017. godine. I dalje fokus djelovanja ove stranke jeste antimigrantska politika, ukidanje eura kao valute te ponovno uvođenje obaveznog vojnog roka.

IZVORKlix.ba
Prethodni članakGalić: Najoštrije ćemo sankcionisati sve koji učestvuju u kriminalnim radnjama
Sljedeći članakNajljepše džamije svijeta: Magija islamske arhitekture