n
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 19, 2021 @ 10:45
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
FIXGEHALT

Njemačka će ograničiti dobar dio javnog života u dijelovima države gdje će bolnice biti preopterećene pacijentima oboljelima od Covida-19 te ga limitirati na one koji su ili cijepljeni ili su se oporavili od bolesti, proizlazi iz dokumenta u koji je uvid imala agencija Reuters.

NER FIT

Nacionalni i regionalni čelnici koji su se sastali u četvrtak dogovorili su mjere kao dio odgovora na četvrti val pandemije koja je snažno pogodila Njemačku, a u nekim dijelovima bolnice učinila preopterećenima.

Zatvaranje pozorišta i koncerata

U dijelovima zemlje u kojima će stopa hospitalizacija prijeći određeni prag pristup javnim, kulturnim i sportskim događajima i restoranima bit će ograničen na one koji su se ili vakcinisali ili oporavili, pokazuje dokument.

Saska, regija koja je najjače pogođena četvrtim valom, već razmatra djelomični „lockdown“, uključujući zatvaranje pozorišta i koncerata te odgodu nogometnih utakmica, javio je list Bild.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Ta istočna njemačka savezna država ima najmanju procijepljenost, a najvišu stopu zaraze.

Dnevni broj novozaraženih

Dnevni broj novozaraženih je u Saskoj, uporištu krajnje desne Alternative za Njemačku koja okuplja protivnike vakcinisanja i „lockdowna“, narastao 14 puta, prenosi Reuters.

Čelnik te savezne države Michael Kretschmer objavio je parlamentu da će tamošnja vladajuća koalicija snažno odgovoriti na rast broja zaraženih.

Ta najava dolazi u istoj sedmici kad je Austrija uvela opći karantin za nevakcinisane.

LIDER