Njemačka ekonomija zbog korone u velikom padu

Screenshot 1 156
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Njemačko ekonomija u četvrtom tromjesečju 2021. godine zbog postroženih mjera suzbijanja četvrtog vala pandemije koronavirusa doživjela je veliki pad. Mjere su pogodile finalnu potrošnju, pokazale su u petak prve procjene federalne statističke agencije Destatisa.

Najveća evropska ekonomija smanjila se u četvrtom tromjesečju za 0,7 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada su aktivnosti porasle 1,7 posto. Aktivnosti su na kraju prošle godine zaostajale 1,5 posto za pretpandmijskim razinom, izračunao je Destatis.

Ekonomija s oporavilo u ljetnom tromjesečju, unatoč pojačanim problemima u lancima snabdevanja, ali oporavak je na kraju godine zaustavio četvrti val koronom, koji je prisilio vladu da ponovo postroži mjere.

Mjere su posbno teško pogodile finalnu potrošnju, koja je smanjena u periodu od oktobra do decembra, dok je državna potrošnja ponovo porasla, odražavajući kontinuiranu podršku vlade kompanijama i građanima, piše agencija dpa.

Smanjena su i ulaganja u građevinskom sektoru.

Na godišnjem nivou aktivnosti su u posljednjem prošlogodišnjem kvartalu porasle 1,4 posto, nakon 2,9-postotnog rasta u periodu od jula do septembra.

Destatis je ujedno blago povisio procjenu rasta u cijeloj 2021. godini, s 2,7 na 2,8 posto.