Njemačka mijenja propise od 1. augusta, slijedi li egzodus vozača iz BiH

vozaci

Njemačka je odlučila od 1. augusta 2023. službeno priznati sve vozačke dozvole iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore, sa svim položenim kategorijama za putnička i teretna vozila.

Ovakva odluka sigurno će doprinijeti i većem broju odlazaka iz BiH jer će se tako olakšati proces viziranja. Pretpostavka je da bi se, prije svega, trebao povećati broj odlazaka kvalificiranih i profesionalnih vozača, koji su jako traženi u Njemačkoj, a samim tim otežati situacija u BiH zbog nedostatka vozača, piše portal Večernjeg lista BiH.

U Bosni i Hercegovini registrirana su 23.773 vozača. Podaci pokazuju kako su ukupno registrirana 29.454 kamiona i autobusa te 4663 njihova vlasnika. Profesionalni vozači autobusa i kamiona i dalje su među najdeficitarnijim zanimanjima kako u inozemstvu tako i u BiH. Nekim kompanijama nedostaje ih po 50, pa čak i više.

Pojedine kompanije u BiH odlučile su budućim radnicima omogućiti polaganje vozačkog ispita i tako osigurati radnu snagu. Samo u protekle četiri godine našu zemlju napustilo je šest i po hiljada profesionalnih vozača, a najava uvođenja jedinstvenih digitalnih vozačkih dozvola na prostoru Evropske unije u idućim mjesecima mogla bi pokrenuti novi val odlaska vozača u inozemstvo, piše portal Večernjeg lista BiH.

Prijevoznici upozoravaju kako će se Bosna i Hercegovina, ako se ovako nastavi, ubrzo suočiti s tim da neće imati ko prevoziti ni robu ni putnike. Njemačka, koja potražuje nekoliko desetaka hiljada vozača kamiona i autobusa, trenutno ne priznaje vozačke dozvole iz BiH pa svi vozači koji namjeravaju raditi u ovoj zemlji moraju ponovno polagati vozački ispit, što košta oko tri hiljade eura.

Ove prepreke za bh. vozače uskoro više neće biti. Jedinstvene digitalne vozačke dozvole za sve zemlje članice Evropske unije, među ostalim, olakšat će i zamjenu vozačke dozvole koja je izdana u državi koja nije članica Unije za dozvolu države u kojoj vozač želi raditi.

Jedan od glavnih razloga čestog emigriranja profesionalnih vozača je visina plaće, koja je u zemljama Evropske unije znatno veća nego u BiH. Svjesni tog problema, poslodavci u Bosni i Hercegovini posljednjih godina podižu plaće te one dosežu i do 2500 maraka. Međutim, ne mogu se nositi s iznosima koje za taj posao plaćaju kompanije u inozemstvu. U Njemačkoj je plaća vozača pet hiljada eura, u Engleskoj pet hiljada funti, a u Americi pet hiljada dolara.

Uz Njemačku, veliki broj vozača iz Bosne i Hercegovine novog je poslodavca pronašao na adresama bliže doma, odnosno u Sloveniji i Hrvatskoj. Povećanje plaća kroz smanjenje doprinosa jedini je način da se zaustavi odlazak vozača u inozemstvo.

– Jedini je to način da zaustavimo odljev ljudi u inozemstvo jer bismo tako omogućili ljudima da normalno žive. Siguran sam da je 95 posto njih više zainteresirano biti sa svojim obiteljima u svom gradu nego ići u inozemstvo – ističe Safudin Čengić iz Udruženja za transport u Privrednoj komori Federacije BiH.