Portal 072info

Njemačka na sedmom mjestu po visini ulaganja u BiH

ZAPRATITE NAS NA FACEBOOKU, OSTANITE INFORMISANI!

Na sastanku direktora Agencije za unapređenje stranih investicija BiH /Fipa/ Gordana Milinića sa rukovodiocem Ekonomskog odjeljenja Ambasade Njemačke u BiH Sebastjanom Damom istaknuto je da Njemačka zauzima sedmo mjesto po visini ulaganja u BiH sa uloženih 560 miliona KM.

Iz Fipe je saopšteno da je Dam informisan o nadležnostima ove agencije, aktivnostima koje sprovodi na promociji zemlje i investicionih projekata, te pružanju podrške stranim investitorima od registracije firme do implementacije projekta.

Govoreći o promotivnim aktivnostima, Milinić je istakao da je Fipa tokom ove godine realizovala nekoliko posjeta njemačkim kompanijama u okviru “autrič” kampanje u Minhenu. Što se tiče rezultata te kampanje, koja je bila fokusirana na predstavljanje mogućnosti za ulaganje u poljoprivrednom sektoru BiH, najavljena je posjeta njemačkog investitora BiH radi razgovora o investiranju, navodi se u saopštenju.

Fipa je učestvovala na poslovnim susretima u Berlinu, a učestvovaće u predstojećoj posjeti sajmu “Ekspo ril” /Expo Real/ Minhen” od 4. do 6. oktobra, kao i privrednim susretima sa njemačkim investitorima planiranim za kraj oktobra u Štutgartu.

Kada je riječ o sajmu u Minhenu, dogovoreni su sastanci sa njemačkim privrednicima i investitorima radi razgovora o mogućnostima ulaganja u BiH, napominje se u saopštenju. Iz Fipe najavljuju da će Agencija pojačati promotivne aktivnosti prema njemačkim investitorima u saradnji sa Ambasadom Njemačke u BiH.

 

 

nezavisne

Podijelite članak