Portal 072info

Njemačka novim zakonom dovodi još više radne snage, moguć masovni odliv stanovništva iz BiH

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Novi zakon o useljeništvu je u pripremi, a cilj je da se zbog nedostatka kvalifikovanih radnika pojednostave procedure, ne samo za visoko obrazovani kadar, već i za one koji imaju završenu srednju školu.

Bh. novinar Mirsad Kebić, koji već nekoliko godina živi i radi u Minhenu, napominje za Klix.ba da će novi zakon o useljeništvu biti usvojen.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

“U Njemačkoj se o novom zakonu priča kao da je stvar već završena, mada se naravno računa ono što je ‘de jure’. U svakom slučaju, neće se dugo čekati da on stupi na snagu”, kategoričan je Kebić.

No, kako će se usvajanje zakona odraziti na Bosnu i Hercegovinu iz koje opljačkani i osiromašeni građani ionako već bježe “glavom bez obzira”, zavisit će, pojašnjava Kebić, od svakog pojedinca ponaosob.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“U svakom slučaju se može računati na još veći odliv. Svaki kvalifikovani radnik koji uspije doći u Njemačku i naći adekvatnog poslodavca, dobit će posao ukoliko pokaže vještine i znanje”, ističe on.

Napominje da useljavanje u Njemačku ide lančano, odnosno da svako povlači nekog svog, a da mnoge njemačke firme daju premije onim radncima koji dovedu nekog ko zadovolji probni rad.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Prednost je što starosna dob ne igra baš veliku ulogu za kadrovski deficitarne poslove, naprimjer kod mašinskih radnika, zavarivača, zidara, tesara. Tu važi pravilo: ‘Samo dođi”, napominje Kebić.

“Najvažniju ulogu na kraju uvijek igra poznavanje njemačkog jezika”, ističe bh. novinar Mirsad Kebić.

Nacrt zakona o useljeništvu tiče se, uz ostalo, i nivoa poznavanja jezika za useljenike, gdje zakon ostaje poprilično nedorečen, isto kao što je nedorečeno da li je potrebna konkretna ponuda za posao prilikom odobravanja vize.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Njemačkoj, kako javlja Deutsche Welle, trebaju radnici sa srednjom stručnom spremom: medicinske sestre, bolničarke, njegovatelji, odgajatelji, električari, stolari.

Podrazumijeva se da visoko obrazovani i ljudi sa vrhunskim kvalifikacijama mogu doći u Njemačku bez ikakvih problema i zaposliti jako brzo.

Klix.ba


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME