Portal 072info

Njemačka nudi posao Balkancima: Ovo su zanimanja koja se traže, a ima samo jedna začkoljica

Trenutno u Njemačkoj nikad manji broj ljudi nije bio bez posla, a velika potražnja vlada i za kvalifikovanom radnom snagom iz inostranstva.

Lista deficitarnih zanimanja svakim danom sve više raste, a najviše se traži medicinsko osoblje poput medicinskih sestara. No, posao će u kratkom roku pronaći i informatičari, inženjeri te matematičari.

Njemačka je spremna za novi talas gastarbajtera, piše Deutsche Welle, a nezaposlenost u Njemačkoj na najnižim je granama u posljednjih nekoliko decenija.

Dobra je to vijest za sve one koji svoju priliku vide izvan granica Balkana, jer će u Njemačkoj, za svoj rad biti dobro plaćeni.

Osim inženjera, matematičara i informatičara koji u Njemačkoj već duže vrijeme lako pronalaze posao, njemačko tržište u stalnom je deficitu medicinskog osoblja, pri čemu su posebno tražene medicinske sestre i njegovatelji. No, vrlo dobre šanse za pronalazak posla imaju i zanatlije.

Do posla u Njemačkoj relativno se lako dolazi. Glavni uslovi su, uz stručno obrazovanje, radno iskustvo i spremnost na rad. Prednost pri zapošljavanju imaju kanditati koji znaju njemački, ali i oni koji su visoko motivisani za njegovo učenje.

Hrvatima iz Hrvatske i BIH, njemačko je tržište u potpunosti otvoreno, što nije slučaj sa Srbima ili Makedoncima, koji se nešto više muče s birokratijom i kojima dobijanje radne dozvole traje mjesecima, pa se mnogi od njih za pomoć obrate specijalizovanim agencijama koje im, uz novčanu naknadu, čitav proces znatno olakšavaju.

Zbog nedostatka kvalifikovane radne snage Njemačka godišnje gubi milijarde eura pa njemačka vlada nudi niz pogodnosti za kvalitetnu i visokoobrazovanu radnu snagu iz inostranstva.

Podijelite članak