njemacka policija
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
NER FIT

Šef CSU-a Markus Söder poziva na karantin za povratnike od sljedeće nedjelje.

FIXGEHALT

“Nova pravila za one koji se vraćaju s putovanja moraju se prenijeti od 1. augusta do 11. septembra, jer odredba o karantinu nakon praznika nema smisla”, rekao je Söder za “Augsburger Allgemeine”. To bi trebalo regulisati na konferenciji premijera. Zbog toga je pozvao šefove vlada zemalja koje predvodi Unija na bilten sljedeći utorak.

Također se mora razgovarati o zajedničkom programu vakcinisanja za školarce i obavezujućoj formuli koja se sastoji od vrijednosti incidencije, stope vakcinisanja i bolničkih kreveta kako bi se u budućnosti znalo kada treba poduzeti mjere, piše Fenix-magazin.

Prema izjavi šefa CSU-a Markusa Södera, oni koji odbiju vakcinisanje u budućnosti više ne bi trebali dobivati besplatne testove.

LIDER

“Mora biti jasno: onaj ko je dobio ponudu za vakcinisanje i svjesno je odbije, više se ne može dugoročno besplatno testirati”, kaže bavarski premijer.

Uz to, Söder je promovisao vakcinisanje za djecu i adolescente. Zahtjevi Stalne komisije za vakcinisanje su od sekundarne važnosti.

“U augustu se moramo posvetiti zajedničkom programu vakcinisanja školaraca .”

Zasad komisija preporučuje vakcinisanje samo maloljetnicima s prethodnim bolestima.