Njemačka odobrila dvojno državljanstvo

Njemačka odobrila dvojno državljanstvo

Donji dom njemačkog parlamenta odobrio je danas nove zakone o državljanstvu kojima se ublažavaju neka od najstrožih propisa u Evropi i omogućava mladim Nijemcima stranog porijekla da imaju dva pasoša.

Do sada su djeca imigranata iz većine zemalja koje nisu članice EU morale u 23. godini da biraju između njemačkog i državljanstva zemlje porijekla svojih roditelja.

Zabrana dvojnog državljanstva “mučila” je tromilionsku tursku zajednicu u Njemačkoj, od kojih je samo polovina uzela njemačko državljanstvo.

Mladi ljudi sada mogu da imaju dva pasoša od 21. godine ako dokažu da u Njemačkoj žive najmanje osam godina ili da su išli u školu šest godina, za šta moraju da prilože svjedočanstva.

Lideri turske zajednice kritikovali su nove zakone jer se primjenjuju samo na mlade ljude, ali ne i na starije, od kojih su mnogi decenijama u Njemačkoj.

Dvojno državljanstvo je projekat Socijaldemokratske partije, koja dijeli vlast sa konzervativcima kancelarke Angele Merkel. Konzervativci su se dugo protivili dvojnom državljanstvu jer smatraju da je nemoguće biti lojalan dvjema državama u isto vrijeme.

Srna

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE