angela merkel 320490 750x500 1
German Chancellor Angela Merkel gives a press conference on March 11, 2020 in Berlin to comment on the situation of the spread of the novel coronavirus in the country. (Photo by Tobias SCHWARZ / AFP)
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti

Njemačka kancelarka Angela Merkel i premijeri saveznih pokrajina razgovaraju u srijedu poslijepodne o mjerama borbe protiv pandemije koronavirusa, a sve ukazuje na početak blagog popuštanja aktualnih mjera.

– Danas je važan dan. Možemo započeti s prijelazom u novu fazu – rekla je Angela Merkel na početku sastanka s premijerima saveznih pokrajina koji se održava u ozračju sve glasnijih zahtjeva za ublažavanje mjera strogog zatvaranja uvedenih sredinom januara.

Popis prijedloga novih mjera koje tokom dana prenose njemački mediji sadrži odluku o zadržavanju mjera zatvaranja do kraja marta, ali i neka popuštanja od sljedeće sedmice. Tako bi, uz pridržavanje mjera higijene, od ponedjeljka trebao biti omogućen rad cvjećarama, trgovinama s opremom za vrt te knjižarama.

Od 8. marta bi trebale popusti mjere o društvenim kontaktima. Tako bi trebalo biti dopušteno sastajanje s pet osoba iz drugog kućanstva. Trenutno je dozvoljen susret sa samo jednom osobom iz nekog drugog kućanstva.

Savezne pokrajine posljednjih su sedmica počele vraćati djecu u škole, a u ponedjeljak su se u Njemačkoj otvorili frizerski saloni.