Njemačka otpisala dug BiH od 12,8 miliona eura

Njemačka otpisala dug BiH od 12,8 miliona eura

Njemačka savezna vlada Bosni i Hercegovini otpisala je dug u iznosu od 12,8 miliona eura. Uslov za otpis duga bio je da Vlada Federacije BiH za renaturalizaciju područja oko rudnika kod Mostara i Vlada Republike Srpske za vodosnabdijevanje i zbrinjavanje otpadnih voda u Kostajnici investiraju, u te projekte, ukupno 20 posto iznosa duga iz sopstvenih sredstava.

Nakon što su oba entiteta ispunila taj uslov omogućen je otpis duga.

Ambasadorica SR Njemačke u BiH Christiane Hohmann pozdravila je činjenicu da je na taj način finansijska saradnja između Njemačke i BiH urodila plodom.

Istakla je da 4.000 ljudi u RS-u profitiraju od novog i modernog vodosnabdijevanja i poboljšanog zbrinjavanja otpadnih voda.

Dodaje da u Federaciji BiH Njemačka s renaturalizacijom područja oko rudnika kod Mostara daje važan doprinos zaštiti okoliša, ne samo u gradu nego i u cijelom donjem toku Neretve i njenom ušću u Jadransko more.

Njemačka vlada je ukupno do sada za projekte finansijske saradnje u BiH stavila na raspolaganje oko 800 miliona eura, saopćeno je iz Ambasade Njemačke u BiH.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE