Portal 072info

Njemačka planira uložiti 78 milijardi eura za programe migracije

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Njemačka planira uložiti 78 milijardi eura za programe migracije do 2022. godine, uključujući 31 milijardu eura u borbu protiv uzroka problema koji prisiljavaju ljude da napuštaju svoje domove i kreću prema Evropi, javio je danas magazin Der Spiegel.

Magazin se poziva na dokument koji je sačinilo njemačko ministarstvo finansija i koji procjenjuje savezna ulaganja od sedamdesetak milijardi eura do 2022., plus dodatnih osam milijardi eura koje je savezna vlada pristala prebaciti saveznim državama i lokalnim zajednicama kako bi pokrila njihove troškove do 2021. godine.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Predviđa se da će socijalna pomoć migrantima u Njemačkoj iznositi oko 21 milijardu eura do 2022., uz još dodatnih 13 milijardi eura za kurseve učenja jezika i druge interaktivne mjere, navodi se u dokumentu.

Obrađivanje molbi za azil, registracija i smještaj izbjeglica koštali bi 5,2 milijardi eura, sudeći po procjenama ministarstva.

Njemačka radi na integriranju više od miliona migranata koji su ušli u zemlju 2015. i 2016. godine nakon ključne odluke kancelarke Ankele Merkel o njihovom prihvatu koja je ugrozila njenu popularnost.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Javno nezadovoljstvo njenom odlukom pomoglo je jačanju ekstremne desnice, euroskeptične stranke Alternativa za Njemačku (AfD), koja je ušla u donji dom parlamenta na nacionalnim izborima održanim u septembru prošle godine, podsjeća Reuters.

Fena

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)