Njemačka policija na autocesti u roku od tri sata zaplijenila pola miliona eura

eura
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Istražitelji granične policije Piding (oblast Berchtesgadener Land) zaplijenili su u utorak na autocesti A8 u par sati više od pola miliona eura zbog sumnje na pranje novca, piše Fenix magazin.

U oba slučaja istragu je preuzela kriminalistička policija u Traunsteinu, objavljeno je na stranici bavarske policije.

U prvom slučaju, oko 14.30 sati na meti istražitelja našao se Mercedes AMG njemačkih registarskih oznaka, koji se kretao autocestom A8 u smjeru Salzburga. Policajci su u automobilu zatekli bračni par (53 i 51) s Kosova i 32-godišnju Rumunku. Daljnom usporedbom dokumenata s računarom otkriveno je da bavarsko Državno tužilaštvo traži Rumunku gdje se zbog kaznenog postupka.

Zbog raznih nedosljednosti, granična policija je pobliže pregledala i njihov automobil. Naišli su na ukupno 67.000 eura gotovine, za koje trio, prema navodima policije, nisu mogli dokazati ”uvjerljiv razlog porijekla ili namjene novca”.

Nepuna tri sata kasnije, druga patrola granične policije provjerila je još jedan Mercedes na izlazu Anger u smjeru Salzburga. Automobilom je upravljao 45-godišnji kineski državljanin koji živi u Sloveniji.

“Istražitelji su ostali začuđeni kada su u vozilu otkrili nekoliko vrećica s ukupno pola miliona eura gotovine”, kazali su iz policije.

“Suočen s tim, Kinez nije mogao pružiti uvjerljiv razlog za posjedovanje novca.”

Budući da je u oba slučaja postojala konkretna sumnja na pranje novca, specijalna granična policija kriminalističke policije Traunstein preuzela je daljnje istrage pod vodstvom Državnog tužilaštvo u Traunsteinu. Nakon poduzimanja svih mjera kriminalističke policije, pronađeni novčani iznosi su oduzeti, a osobe su puštene na slobodu.

Prema daljnjim istragama kriminalističke policije o podrijetlu novca, Državno tužilaštvo ispituje potrebne korake za oduzimanje zaplijenjene imovine.