Njemačka pred još jednom jeseni epidemiološkog ekstremizma? “Bit će puno mjera, mladi su jako neoprezni”

Njemački ministar zdravstva Karl Lauterbach po prvi put je isključio mogućnost ponovnog zatvaranja škola zbog pandemije.

– Na jesen će biti uvedene brojne mjere, ali škole će ostati otvorene, najavio je ministar.

Lauterbach je odgovarao na pitanja građana u sklopu emisije Social Lives na njemačkom ARD-u. S obzirom na planove za zaštitu od koronavirusa nadolazeće jeseni i zime, on je rekao da se o tome u semafor-koaliciji još uvijek raspravlja i da ne želi trčati pred rudo, piše Deutsche Welle.

Ipak, kako je istaknuo, već sada se može reći da taj paket mjera više ne predviđa mogućnost zatvaranja škola.

Prije toga je i savezni ministar pravosuđa Marko Buschmann isključio zatvaranje škola. Dvojica ministara trenutno rade na novom Zakonu o zaštiti od zaraznih bolesti, jer važeći propisi istječu krajem septembra.

“Bit ćemo spremni, radit ćemo na mnogim mjerama”, rekao je Lauterbach. Vlada također radi na „velikoj strategiji” za vakcinisanje i kampanji vakcinisanja za ustanove za njegu starih i nemoćnih.

Što se tiče dugog covida, Lauterbach je rekao da je riječ o stotinama hiljada oboljelih. Mlađe osobe su, upozorio je, trenutno previše neoprezne i podcjenjuju opasnost, usprkos tome što je rizik prilično veliki.

„Percepcija rizika među mlađima je trenutno pogrešna”, rekao je Lauterbach. „Samo jednim pogrešnim udahom mogu uništiti vlastiti život.”

Činjenica je i da ne postoje lijekovi za sindrom hroničnog umora koji se često javlja kao posljedica oboljenja, pojasnio je on i dodao da brojne svjetske farmaceutske kompanije intenzivno provode istraživanja na tom polju.

Međutim, rizik od dugog covida se nakon treće ili četvrte doze vakcine „značajno” smanjuje, rekao je Lauterbach.

Mlađim osobama on preporučuje da se po pitanju četvrte doze obrate porodičnom doktoru.

Poznati su mu mnogi doktori koji o tome odlučuju individualno. Kada je u pitanju četvrta doza cjepiva, stekao se dojam da je ministar generalno preporučio mlađima dopunsko cjepivo, što je naišlo na kritike.

Lauterbach tvrdi da je to “pogrešno tumačenje”. Za osobe mlađe od 60 godina četvrta doza može imati smisla u određenim slučajevima, posebno ukoliko su izloženi “brojnim kontaktima”.

Vakcine prilagođena novim mutacijama koronavirusa također će biti dostupna u septembru. Ona će, kako je rekao, također pružiti bolju zaštitu od infekcije.

Što se tiče nedostatka slobodnih mjesta za psihoterapiju, Lauterbach je rekao da je moguće dobiti termin za početni termin savjetovanja – ali postaje teže kada su u pitanju trajne terapije.

Mnogi lakši slučajevi se liječe predugo, a onda to otežava težim slučajevima dobivanje mjesta za terapiju. Tu se mora djelovati na više polja, istaknuo je njemački ministar zdravstva.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE