50 3


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Predstavnici njemačke savezne i pokrajinskih vlada odlučili su večeras da sadašnje stroge mjera zatvaranja budu produžene do 7. marta, uz neka popuštanja, poput otvaranja frizerskih salona početkom marta.

– Situacija s incidencijom od posljednjeg sastanka se poboljšala. Želim da zahvalim građanima što su svojim ponašanjem doprinijeli poboljšanju situacije. Međutim, mi želimo da još smanjimo incidenciju i zato produžavamo aktuelne mjere – izjavila je večeras njemačka kancelarka Angela Merkel nakon video-konferencije s premijerima saveznih pokrajina.

Ona je ukazala na to da je trenutno najvažnije sprečavanje širenja mutirajućih sojeva virusa koji su se pojavili u Njemačkoj, prenosi Hina.

– Dalje mjere povezane su s mutacijama virusa čije širenje moramo da spriječimo po svaku cijenu. Vrlo je važno da do sredine marta pratimo razvoj širenja mutirajućih virusa kako ne bi došlo do trećeg vala – rekla je njemačka kancelarka.

Od 1. marta trebalo bi dozvoliti rad frizerskim salonima uz strogo pridržavanje higijenskih mjera i nošenja maski. Njemačka kancelarka je naglasila da i dalje na snazi ostaju mjere ograničavanja kontakata.