Njemačka šalje vojnike u BiH, Schmidt poručio: Ovo je snažan signal u regiji

Visoki predstavnik Christian Schmidt pozdravlja odluku njemačke vlade da podrži misiju EUFOR/Althea u BiH tako što će poslati njemačke vojnike, objavljeno je na zvaničnom Twitter profilu OHR-a.

“Ovo je snažan signal u regiji u ovom ključnom trenutku. Međunarodna zajednica ostaje posvećena BiH”, stoji u objavi.

Poslanik i član Odbora za vanjske poslove njemačkog Bundestaga Adis Ahmetović pozdravio je odluku da dio EUFOR-a u BiH budu i pripadnici njemačke vojske. Kaže da je kampanju u tom pravcu vodio u proteklih šest mjeseci i da će za takvu odluku, koja bi se već sljedeće sedmice trebala naći na dnevnom redu, glasati i na sjednici Bundestaga.

“Današnjom odlukom kabineta njemačkog kacelara, Njemačka prihvata svoju odgovornost za stabilnost i sigurnost u Bosni i Hercegovini, na cijelom zapadnom Balkanu, a time i u Evropi. S obzirom na trenutne političke tenzije u BiH, šaljemo važan signal s ponovnim raspoređivanjem do 50 vojnika i dajemo naš doprinos većoj stabilnosti. Demokratija i prosperitet ne mogu napredovati ako se plaše separatizma i mogućeg novog sukoba, što dominira svakodnevnim društvenim životom. Na ovaj način dodatno trasiramo put za Bosnu i Hercegovinu i zapadni Balkan, da svoju budućnost grade na stabilnim osnovama”, kazao je Ahmetović.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE