Njemačka traži kvalifikovane radnike iz zemalja koje nisu u Evropskoj uniji

Njemačka traži kvalifikovane radnike iz zemalja koje nisu u Evropskoj uniji

slika (8)

Njemačka je jučer po prvi put objavila listu poslova na kojima želi da angažuje radnike iz zemalja van Evropske unije, da bi se izborila sa nedostatkom radne snage zbog starenja populacije.

Poslovi uključuju medicinske sestre i njegovatelje za starije, stručnjake iz oblasti robotike, električare i mašinovođe, prenosi agencija Frans pres.
Ljudi koji žele da konkurišu za radna mjesta moraju da predoče kvalifikacije koje se smatraju jednakim onima u Njemačkoj.

“Potrebni su nam kvalifikovani imigranti da bi se osigurala dugoročna dobrobit Njemačke”, navela je ministarka rada Ursula fon der Lejen.

Suočena sa smanjenjem broja stanovnika, uz nisku stopu nezaposlenosti, najveća evropska privreda po prvi put traži kvalifikovanu radnu snagu iz inostranstva kroz program koji je skicirala Federalna agencija za rad.

Njemačka je ranije imala bilateralne sporazume za privlačenje radnika u određenim oblastima, kao u slučaju medicinskih radnika iz Hrvatske ili sa Filipina.

Nova inicijativa ublažiće formalnosti i smanjiti birokratiju, nakon što je EU lansirala “plavi karton”, koji treba da visokoobrazovanim doseljenicima u EU i njihovim porodicama garantuje sva socijalna prava kao i državljanima Unije.

Izvor: Tanjug

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS