Portal 072info

Njemačka traži što brže vraćanje izbjeglica sa Balkana

Rasprava o povećanom prilivu izbjeglica u Njemačku ne jenjava – njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier se izjasnio za ubrzano vraćanje u zemlje porijekla izbjeglica s Balkana kojima je odbijen zahtjev za pružanjem političkog azila, a istodobno je kancelarka Angela Merkel izrazila potrebu za jedinstvenom izbjegličkom politikom na nivou Europske unije, prenosi novinska agencija Patria.

“Nalazimo se pred ogromnim izazovima kad je u pitanju politika prema izbjeglicama”, rekla je Angela Merkel (CDU) u razgovoru za javni servis ZDF.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ona je istakla potrebu jasnog diferenciranja odnosa prema izbjeglicama koje u Njemačku dolaze zbog ekonomskih razloga od onih koji ovdje traže utočište od progona i sukoba.

“Njemačka ne može svakom ko pomisli kako je ovdje ekonomska situacija bolja pružiti azil. U protivnom nećemo biti u stanju pružiti adekvatnu zaštitu onima koji kod nas traže zaštitu”, rekla je Merkel.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Njemački ministar vanjskih poslova Steinmeier se založio za brže protjerivanje izbjeglica s Balkana i za ubrzavanje postupka provjere zahtjeva za azilom osoba koje dolaze iz balkanskih zemalja.

“Postupak mora biti ubrzan i nakon njegova okončanja mora uslijediti protjerivanje”, rekao je Steinmeier u razgovoru za dnevnik Bild.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Steinmeier, koji je dosad kao i njegova Socijaldemokratska stranka Njemačke relativno suzdražano reagirao na povećani broj izbjeglica sa zapadanog Balkana, založio se i za to da se, nakon Srbije i Bosni i Hercegovine i ostale zemlje zapadnog Balkana poput Albanije, Kosova i Makedonije proglase sigurnima što bi moglo ubrzati odbijanje zahtjeva za azilom podnositelja koji dolaze iz ovih zemalja.

Od početka godine posebice je zabilježen povećani broj podnosilaca zahtjeva za azilom s Kosova i iz Albanije.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

nap.ba

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME