Njemačka TV: Građani strahuju da bi se ukrajinski rat mogao prenijeti u BiH

20210405 2 47665766 63963030 750x500 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Dešavanja u Ukrajini su podsjetila mnoge građane Bosne i Hercegovine na traume koje su preživljavali tokom rata u njihovoj zemlji, i mada niko u zemlji ne želi novi sukob, “konstantne provokacije” člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika, predstavljaju prijetnju miru, navodi se u sinoćnjem prilogu njemačke televizije Arte.

Prilog počinje sa slikom mosta Olge i Suade u Sarajevu, gdje su snajperisti gađali civile tokom rata.

“Ovi građani koji prolaze preko ovog mosta, s kojima ja razgovaram, kažu ‘uradite sve da ostane mirno’,” izjavio je Visoki predstavnik u BiH, Christian Schmidt, te objasnio da se među ljudima u BiH javlja zabrinutost zbog dešavanja u Ukrajini.

ČITAJ JOŠ:  Med sve teže pronalazi kupce

Po pitanju ukrajinskog rata ne postoji koncenzus u BiH, navodi Arte, te objašnjava da “dok bošnjačka i hrvatska strana podržava zapadne sankcije, Srbin Milorad Dodik se priklanja strani Rusije.”

“Saveznik Putina konstantno stvara provokacije, a njegovi planovi da uspostavi vlastitu vojsku su, za sad, spriječeni,” navodi se u prilogu.

“On počinje da podriva pravni sistem i počinje da ozbiljno razmišlja o odvajanju Republike Srpske. Tu postaje opasno, i tu moramo reagovati”, podcrtao je Schmidt.

Arte navodi da postoji velika zabrinutost da bi Rusija mogla priznati nezavisnost entiteta Republike Srpske, što bi prenijelo konflikt iz Ukrajini također i na područje Balkana. Također se spominje da je sada prvi put nakon rata EUFOR poduplao prisustvo svojih trupa zbog toga.

ČITAJ JOŠ:  Evo kakvo nas vrijeme očekuje danas

“Uzimajući u obzir pogoršanu međunarodnu sigurnosnu situaciju, smatra se preporučljivim da se trupe EUFOR-a u ovom području pojačaju odgovarajućim brojem trupa u rezervi kao mjera predostrožnosti”, izjavio je glasnogovornik EUFORA, Seamus Shannon.

GODISNJICA
MARKETING