Njemačka uvodi ženske kvote za uprave poduzeća

posao 164653 725x407 1

Njemačka vlada prihvatila je u srijedu zakon koji određuje minimalni broj ženskih članova uprava u većim poduzećima.

„Mi smo godinama promatrali stanje i zaključili da se na dobrovoljnoj bazi ne događa ništa“, rekla je ministrica obitelji Franziska Giffey nakon sastanka saveznog kabineta.

Novi zakon nalaže da u svim tvrtkama čije upravne odbore čine tri i više osoba, jedan član odbora mora biti ženskog roda.

Kod poduzeća u čijoj vlasničkoj strukturi sudjeluje i država, primjerice Njemačkih željeznica (Deutsche Bahn), jedan ženski član obavezan je i onda kada upravni odbor čine samo dvije osobe.

Ministrica za pitanja obitelji i žena nazvala je prihvaćanje ovog zakona „miljokazom“ koji će dovesti do toga da više žena bude u upravnim odborima.

Novi zakon trenutačno će utjecati na strukture u oko 70 tvrtki upisanih u njemački burzovni indeks DAX, objasnila je.

Prema navodima ministarstva obitelji, u oko 30 tih tvrtki u upravnim odborima nema nijedne žene.

„Žena nema u upravnim odborima iako se pokazalo da su one uspješnije na vodećim pozicijama. To bi se u budućnosti moralo odraziti i na sastav uprava“, rekla je ministrica Giffey.

Prema procjenama stručnjaka, novi zakon, zbog toga što se odnosi na manji broj tvrtki, neće na početku donijeti revolucionarne promjene u kulturi upravljanja njemačkim poduzećima koja su tradicionalno orijentirana muški.

Zakon bi ipak mogao odaslati važne impulse u smjeru više žena i u upravama poduzeća s drugačijom strukturom“, rekla je ekonomistica Katharina Wrohlich s Njemačkog instituta za ekonomska istraživanja (DIW).

Prethodni članakMahmutović o kažnjavaju djece: Sramni primjer kršenja temeljnih prava
Sljedeći članakUvin čaj: Liječi infekcije mokraćnog sustava, ali na jednu stvar morate paziti