Njemačka vidi spas u Novavax vakcini protiv korone jer je nastala na tradicionalnoj tehnologiji

Screenshot 5 21
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Njemačka se nada da će Novavax, vakcina nastala na tradicionalnoj tehnologiji, povećati broj vakcinisanih i među antivakserima.

Benedikt Richter, 40-godišnji učitelj u jugozapadnom njemačkom gradu Kaiserslauternu, dugo se protivio vakcinaciji protiv covida-19. Osjećao je nelagodu zbog novosti mRNA tehnologije koja se koristila pri izradi dvije najtraženije vakcine.

Međutim, kada je Evropska unija u decembru odobrila upotrebu Novavax (NVAX.O) vakcine Nuxavoxid, koja koristi davno uspostavljenu tehnologiju zasnovanu na proteinima, on se zainteresovao.

“Radio sam svoje istraživanje i imam malo bolji osjećaj u vezi s tim”, rekao je otac dvoje djece.

Podaci koje je otkrio Reuters sugeriraju da je nova vakcina od dvije doze, preporučena u Njemačkoj za osnovnu imunizaciju za osobe starije od 18 godina, već privukla više nevakcinisanih da dobiju vakcinu.

Neke savezne države otvorile su liste čekanja za primanje Novavax injekcija. U Rhineland-Pfalzu, gdje živi Richter, naprimjer, više od 14.300 ljudi je upisalo svoja imena. Privatni centar za vakcinaciju u Berlinu naveo je da ima oko 3.000 registrovanih ljudi.

“Broj je ogroman. Preplavljeni smo prijavama ljudi”, rekao je Daniel Termann, ljekar u centru za vakcinaciju Historic Factory u Berlinu.

Tehnologija rekombinantnog proteina iza Novavax injekcije koristi se od sredine 1980-ih i sada je standardno sredstvo za borbu protiv hepatitisa B, humanog papiloma virusa koji stoji iza raka grlića maternice i bakterija koje uzrokuju meningitis.

Nedavno istraživanje istraživača s Univerziteta u Erfurtu sa 1.000 učesnika pokazalo je da je, iako nevakcinisani Nijemci imaju više povjerenja u tradicionalne nego u mRNA vakcine, povjerenje općenito još uvijek nisko.