12 4


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Njemačka vlada najvjerojatnije će sutra produžiti lockdown do 1. marta, pišu njemački mediji.

– Broj novozaraženih se smanjio, ali postoji opasnost od mutacija virusa. Ovo je mješavina uspjeha i rizika. Moramo pažljivo nastaviti – upozorili su iz Instituta Robert Koch.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i premijeri saveznih država sastat će se sutra i odlučivati o mjerama nakon 14. februara. Kako piše RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND), žele predstaviti sigurnu i poštenu strategiju popuštanja mjera.

Merkel je jučer upozorila premijere neka budu oprezni s ublažavanjem mjera i inzistirala je na daljnjim mjerama radi smanjenja broja novih zaraza u sljedeće dvije sedmice.

Njena savjetnica virologinja Melanie Brinkman (Brinkmann) zalaže se za to da se odmah proglasi potpuna karantena, sveobuhvatna i kratka. Najviše zbog straha od brzoširećeg britanskog soja.

– Mutanti iz Velike Britanije i drugi će nas pregaziti, virus je dobio raketni pogon – rekla je Brinkman koja smatra da vakcina ne može u potpunosti pomoći u borbi protiv novog soja.

– Ova je utrka davno izgubljena. Vakcina se proizvodi, ali trebat će vremena da je svi dobiju. Cijepljenje nas neće izvući iz pandemije dok ne popusti u cijelom svijetu. Koronom ćemo se i dalje baviti u 2022., a vjerojatno i poslije – rekla je njemačka virologinja.