Njemačka vlada priprema zakon koji bi omogućio zabranu za dizelaše

Njemačka vlada priprema zakon koji bi omogućio zabranu za dizelaše

Njemačka vlada i prije odlučujuće sudske presude koja bi sljedeće sedmice trebala odlučiti o uvođenju zabrane kretanja za vozila s motorima na dizelsko gorivo priprema odgovarajuće promjene zakona koje bi stvorile pravni temelj za uvođenje zabrana, javljaju njemački mediji.

– Još ove godine bi trebao biti stvoren jedan novi pravni temelj za uvođenje zabrana na određenim saobraćajnicama u svrhu zaštite zdravlja građana od sitne prašine i štetnih plinova poput dušikovog oksida – stoji u odgovoru parlamentarnog državnog sekretara Norberta Bartla na upit zastupnika Zelenih Matijasa Gastela.

Savezni upravni sud u Lajpcigu u utorak donosi odluku o tomu mogu li gradovi i savezne pokrajine uvesti zabrane bez da je to zakonski regulirano na saveznom nivou.

Njemački mediji javljaju kako su sudovi u Štutgartu i Dizeldorfu prošle godine donijeli odluku po kojoj gradovi u borbi za čišći zrak i zdravlje građana smiju uvesti zabrane za vozila s dizel-motorima. Nakon toga su gradovi i savezne pokrajine slučaj uputile na Savezni upravni sud koji treba odlučiti postoje li pravni temelj za uvođenje zabrana.

U pismu Evropskoj komisiji aktuelna savezna vlada je pored brojnih mjera koje bi pridonijele poboljšanju kvalitete zraka u gradovima, navela i mogućnost uvođenja zabrana na pojedinim ‘posebno opterećenim’ saobraćajnicama.

Kritičari smatraju da provođenje kontrole bez uvođenja vidljivih naljepnica na automobilima neće biti moguće te da zakonskim mjerama savez odgovornost opet baca na pojedine gradove iako je cilj uvođenje jedinstvenog pravila za cijelu zemlju.

Ministarstvo saobraćaja je isto tako naglasilo da automobilska industrija i dalje mora raditi na tomu da pronađe rješenja kojima bi se i dizel automobile koji ne odgovaraju posljednjim normama osposobilo za nesmetan saobraćaj.

Fena

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica