Njemačka vojska obučava pse za otkrivanje koronavirusa

njemacka 8
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Njemačka vojska obučava pse za otkrivanje nove vrste koronavirusa kod ljudi, piše njemački magazin Der Spiegel, a prenosi Anadolu Agency (AA).

U okviru projekta kojeg zajednički provode njemačka vojska i Fondacija Veterinarskih fakulteta u Hanoveru stručno osoblje obučava pse u Centru za obuku pasa u gradu Ulmenu kako bi u ljudskoj pljuvačci mogli detektovati koronavirus.

U obuci učestvuje ukupno deset pasa – njemačkih ovčara, španijela i retrivera.

Ideja za projekat pojavila se budući da ovi psi ne samo da mogu otkriti eksploziv ili drogu iz molekularnog sastava mirisa, već i osjetiti razne vrste tumora i hipoglikemiju u dijabetičara.

Njemački istraživači, uključeni u ovo istraživanje, optimistični su i očekuju na kraju pozitivan ishod projekta.

Iz Centra za obuku pasa kazali su da sve ide po planu i da se projekat provodi uspješno, napominjući da će dosta konkretnije rezultate imati u narednih nekoliko sedmica.

Najmanje 300 njemačkih vojnih pasa širom svijeta koristi se za otkrivanje eksploziva, droga i minskih sredstava.

Ipak, kako su pokazale dvije naučne studije, postoji rizik da se i psi inficiraju budući da, iako u dosta rijetkim slučajevima, kućni ljubimci također mogu da se zaraze virusom preko ljudi.

Osim u Njemačkoj, pse u još nekim zemljama kao što su Sjedinjene Američke Države, Finska i Velika Britanija, obučavaju za otkrivanje COVID-19. Osim putem pljuvačke, virus se može detektirati i pomoću urina i znoja.