q 1
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Sport / Svijet
Kurbani 2021

Vijest da će se danskom fudbaleru Kristijanu Eriksenu (Christian) ugraditi ICD, uređaj koji može povratiti normalan rad srca, obišla je planetu za nekoliko minuta.

Nesretni Danac, koji se šokantno srušio u 43. minuti utakmice Finske i Danske na Euru 2020, a kojeg su liječnici na terenu oživljavali desetak minuta, oporavlja se uspješno u jednoj danskoj bolnici. 

Jedan od prvih koji su prvi pružili ljekarsku pomoć Dancu na terenu bio je Jens Klajnfild (Kleinfeld), njemački doktor koji radi za UEFA, i koji je počeo s oživljavanjem koje je uspjelo zahvaljujući defibrilatoru.

Klajnfild je za Fox Sports otkrio šta mu je Danac rekao kad ga je oživio.

– Došao je sebi oko 30 sekundi nakon što smo ga oživjeli. Počeo sam razgovarati s njim, pitao sam ga: “Jesi li s nama?” i odgovorio je: “Jesam. J….te, pa imam samo 29 godina”, kazao je Klajnfild.

Danci od 18 sati igraju duel 2. kola Eura 2020 protiv Belgije, a na toj utakmici desit će se prekid u 10. minuti meča, po uzoru na Kristijanov broj na dresu reprezentacije, te će igrači i navijači skupa uz ovacije aplaudirati i tako dati podršku Eriksenu.