Njemački epidemiolozi: Kod vakcinisanih protiv koronavirusa nema rizika od prenošenja zaraze

Njemački epidemiološki institut “Robert Koch” objavio je da kod ljudi vakcinisanih protiv koronavirusa “nema nekog rizika od prijenosa zaraze”, prenosi Tanjug.

Poslije ove objave, njemački ministar zdravlja Jens Špan (Spahn) najavio je ublažene mjere za vakcinisane.

– Ko je u potpunosti vakcinisan, on se u budućnosti mora tretirati kao i osobe sa svježim negativnim testom na koronavirus – rekao je Špan u razgovoru za nedjeljno izdanje dnevnika “Bild”.

On se pritom pozvao na izvještaj državnog epidemiološkog instituta “Robert Koch”, iz kojeg proizlazi da je kod osoba koje su u potpunosti vakcinisane mogućnost prenošenja koronavirusa manja nego kod osoba koje su testirane negativno, prenijela je Hina.

Prema najnovijim spoznajama, rizik prijenosa koronavirusa kod osoba koje su vakcinisane, najkasnije 15 dana nakon primanja i druge doze vakcine, manja je nego kod osoba sa negativnim testom na koronavirus, proizlazi iz izvještaja instituta “Robert Koch”.

Prema mišljenju tog instituta, osobe koje su primile i drugu dozu vakcine trebalo bi da budu oslobođene obaveznih testova i karantina.

Njemački ministar zdravlja je rekao kako je izvještaj Instituta poslan jučer saveznim pokrajinama kako bi se što prije osobe koje su vakcinisane oslobodile obaveze testiranja i samoizolacije.

Vakcinisane osobe bi tako mogle da imaju pristup uslugama poput frizera ili ulaska u prodavnice ili muzeje, gdje se zahtjeva aktuelni negativni test.

IZVORTelegraf.rs
Prethodni članakPogledajte kako su se sukobili migranti: Odjeknula tri pucnja, ranjeno dijete
Sljedeći članakKarleuša na meti kritika, pretjerala sa fotošopom